Ingineră în România – „badantă” în Italia. La 60 de ani s-a întors acasă și a deschis o afacere

Victoria Mititelu, originară din Buzău, este de profesie inginer, are 60 de ani și a absolvit  Politehnica, apoi a lucrat mulți ani în industria ușoară din țara noastră. În urmă cu cinci ani însă, împinsă de greutățile financiare de care s-a lovit în România și din dorința de a le asigura celor două fete ale sale posibilitatea de a termina o facultate, conaționala noastră a decis să plece la muncă în Italia.

„A fost o cădere a domeniului în care lucram şi eram cu familia într-o situaţie dificilă, mai ales că trebuiau susţinute ambele fete la facultate, aveam împrumut în bancă. Eu eram plătită atunci când am plecat, în 2014, cu 1.500 de lei pe lună. Deci am plecat dintr-o situaţie dificilă”, povesteşte femeia citată de ziarul Adevărul.

În Italia, inginera româncă a găsit un loc de muncă pe post de îngrijitoare de bătrâni într-o mică localitate cu 3.200 de locuitori din provincia Macerata. Experiența trăită acolo a fost pentru Victoria benefică și nu regretă nicio clipă alegerea făcută, după cum mărturisește chiar ea.

„Am plecat în octombrie 2014 ca badantă, deci nu pe meseria mea. Pot spune că experienţa din Italia a fost una benefică şi simt că am câştigat ceva din asta. În Italia, am văzut altă civilizaţie şi acolo mi-a venit şi ideea unei afaceri de familie”, spune inginera româncă.

Beneficiul adus de anii petrecuți în Italia nu a fost așadar numai de natură financiară, iar modul în care italienii gestionează afacerile de familie i-a oferit româncei noastre posibilitatea de a vedea lucrurile și din altă perspectivă. Mai mult, i-a dat de asemenea curajul și încrederea că poate începe de la zero, chiar și la vârsta de 60 de ani.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Prima dată am stat într-o localitate rurală, la Sarnano, unde fiecare magazin sau brutărie era o afacere de familie. Dimineaţa era fratele cel mare, apoi fratele cel mic sau chiar toţi membrii familiei. Toţi erau implicaţi. Am zis că o astfel de afacere ne-ar putea relansa viaţa”, a mai declarat Victoria Mititelu pentru sursa citată.

Odată ce i-a venit ideea de a deschide o afacere de familie, inginera s-a consultat cu soțul său, Tomiță, dar și cu cele două fete ale lor și au decis să amenajeze un atelier de confecţii metalice în curtea pe care o deţin pe strada Transilvaniei din municipiul Buzău. Soții Mititelu au ales confecţiile metalice deoarece este domeniul în care a activat soţul Victoriei.

În ceea ce privește banii de care aveau nevoie pentru a investi în această afacere, cei doi soți buzoieni au decis să încerce să obțină fonduri prin intermediul programului Diaspora Start-up, iar acum aceștia se numără printre românii din străinătate cărora li se va acorda suma nerambursabilă de 40.000 de euro pentru a deschide o afacere în România.

„Despre proiect, fiica mea mi-a dat sugestia şi detaliile. Procedura nu a fost foarte dificilă. În orice pas am fost ajutată; dacă aveam o întrebare, mi se răspundea. Şi acum, la implementare, mă simt foarte ajutată. Primul pas a fost înscrierea, participarea la cursuri online, foarte complexe, unde am învăţat să fac şi planul de afaceri. Erau filmuleţe care explicau cum se completează bugetele”, mai povestește Victoria.

Victoria și Tomiță Mititelu în atelierul lor de confecții metalice din Buzău. Foto: Adevărul.ro

„Am lucrat confecţii metalice, însă numai la dimensiuni mici, gospodăreşti. Cu sculele pe care le voi lua prin acest proiect, sper ca afacerea să devină de dimensiune medie, eficientă. Am cumpărat un aparat de sudură performant şi deja ne-am extins cu oferta. Lucrăm acum la extinderea bucătăriei unui restaurant, o lucrare nu foarte mare, dar care este genul de proiect pe care îl dorim”, a adăugat soțul femeii.

Tomiță Mititelu lucrând în atelier. Foto: adevărul.ro

Familia Mititelu a primit deja suma de 30.000 de euro, pe care o folosește pentru a se dota cu aparatură, ustensile şi pentru a construi o hală. Până în martie 2020, cei doi soți vor primi şi restul de 10.000 de euro, apoi vor urma 6 luni în care afacerea va fi monitorizată.

„Am început cu lucrări mai mici şi mai migăloase, apoi cu cele mai grele de confecţii metalice, cu profile mai mari şi mai grele, mai bine plătite. Vrem să luăm utilaje mai performante, de putere mai mare, ca să putem face lucrări mai consistente, cu valoare mai mare”, a mai spus Tomiţă Mititelu.

Soții Mititelu au acum gânduri mari pentru afacerea lor și vor să angajeze patru sau cinci tineri pe care să-i pregătească în meseriile de sudor sau lăcătuş mecanic, lucru care le va permite astfel să și extindă capacitatea de producție. Un exemplu concret că niciodată nu este prea târziu să o iei de la capăt, indiferent de vârsta sau de profesia avută.

Distribuie acest articol