Inginerul român care lucrează la Ferrari, în Italia: „Îmi iubesc ţara, dar pentru ce să mă întorc în România?”

Liviu Mureşan, 45 de ani din Cluj, este inginerul român angajat de șapte ani la uzinele Ferrari din Italia.

Sursa foto: adevărul.ro

Absolvent al Facultăţii de Mecanică, Tenologia Construcţiilor de Maşini din Universităţii Tehnice din Cluj, inginerul clujean este specializat în proiectarea mecanică asistată de calculator.

în Italia nu a avut nicio problemă în a-şi găsi locuri de muncă pe măsura calificării sale. A început în Torino, la Prototipo, după care s-a mutat la VM Motori, în Bologna. A urmat „lozul câştigător”: angajat al unui birou de inginerie din Italia, el a fost recomandat la Ferrari, în anul 2010, după ce mai lucrase un an la celebra fabrică auto, în 2005.

Liviu Mureșan, sursa foto: adevărul.ro

„Tu lucrezi aici fiindcă eşti bun, nu pe ochi frumoşi”

„Despre Ferrari nu pot vorbi decât la superlativ, din toate punctele de vedere. Şi nu pot să nu remarc şi faptul că ştiu să se comporte cu angajaţii, ştiu să-i facă să se simtă apreciaţi şi să dea tot ce au mai bun. Aşa cum ştiu să aibă pretenţii, ştiu să şi ofere. Mie mi-au spus: ‘Tu eşti aici şi lucrezi aici pentru că eşti bun, n-ai ajuns pe ochi frumoşi’. Şi nu vreau să par lipsit de modestie, dar aşa e. Cam tot ce se face la fiecare model de Ferrari în materie de portiere ajunge la mine, mi se cere părerea”, a punctat clujeanul.

În România a fost refuzat la Renault fiindcă nu vorbea franceza

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Înainte de a pleca în Italia, Liviu Mureşan a încercat să se angajeze în ţară, la Renault. Pentru aceasta, el şi-a trimis CV-ul la una dintre firmele partenere cu producătorul de la Mioveni. Deşi a fost chemat la interviu, a fost refuzat dintr-un simplu motiv. ”Nu ştiam limba franceză, iar eu mi-au spus că asta e una dintre cerinţele postului. Probabil că n-au avut încredere că aş fi capabil să învăţ franceza în timp scurt şi să mă adaptez. Culmea e că nici când am ajuns la Ferrari nu ştiam prea bine limba italiană, dar ei m-au angajat fără probleme, au crezut în mine”, a povestit clujeanul.

Nu se mai întoarce în ţară

Atunci când vine vorba despre situaţia economică din ţară, inginerul de la Ferrari are mai degrabă o viziune pesimistă. Lipsa infrastructurii, absenţa predicitibilităţii legislaţiei, care se modifică în permanenţă şi îi derutează pe investitori, dar şi lipsa unor investiţii de amploare fac ca economia României să fie una fragilă.

„Din păcate, noi n-avem o industrie serioasă, iar infrastructura e la pământ. Statul nu-i ajută cu nimic pe cei care vor să-şi deschidă o firmă, din contră, îi sufocă printr-o impozitare excesivă. Iar legile se schimbă mereu, ceea ce dă o notă foarte proastă economiştilor din guvernele care se tot succed în România”, e opinia lui Mureşan. Din această cauză, el nu ia în calcul, cel puţin în prezent, întoarcerea în ţară.

„Îmi iubesc ţara, dar să mă întorc pentru ce? Veniturile în România sunt foarte mici, condiţiile nu sunt deloc grozave, iar dacă vrei să-ţi faci propria afacere ţi se pun numai piedici. M-aş vedea mai degrabă undeva în Caraibe, poate în Republica Dominicană, dar asta doar peste ani şi ani, când mă voi pensiona. Acolo m-aş bucura nu numai de o climă caldă, ci şi de condiţii şi de facilităţi deosebite care li se acordă rezindenţilor străini. Sau, în Europa, m-aş vedea în Portugalia”, a încheiat acesta.(adevarul.ro)

Distribuie acest articol