Îngrijitoare, bone și menajere în Italia, creșteri salariale de la 1 octombrie și de la 1 ianuarie 2021

Noul Contrat Colectiv de Muncă (CCNL) aprobat în luna septembrie prevede pentru personalul casnic din Italia creșteri salariale cu modificări aplicate în funcție de nivelul și sarcinile îndeplinite. O serie de măriri se vor aplica de la data de 1 octombrie, numai pentru anumite categorii de lucrători, urmând mai apoi, ca de la 1 ianuarie 2021, să fie actualizate noile tabele retributive.

Noul contract pentru lucrătorii casnici (îngrijitoare, bone, menajere etc.) a fost semnat la 8 septembrie 2020 și una dintre noutățile stipulate se referă la salariul minim. Noul contract a intrat în vigoare de la 1 octombrie 2020, cu două termene diferite pentru noile tabele retributive.

Creșterile salariale valabile de la 1 octombrie vizează exclusiv doar unele categorii specifice de lucrători casnici

Începând cu data de 1 octombrie, se vor bucura de o mărire de salariu doar o parte dintre lucrătorii/lucrătoarele casnice. Acestea sunt:

  • bonele cu nivelul de încadrare BS (B Super), care asistă copiii cu vârsta de până la 6 ani, în favoarea cărora se acordă o indemnizație de 115,76 € pe lună;
  • pentru îngrijitoarele (acum numite „asistente familiale”) încadrate cu CS (C Super) și DS (D Super), este prevăzută o indemnizație de 100 de euro.

O ușoară creștere a retribuțiilor vor înregistra toate categoriile de lucrători casnici începând de la 1 ianuarie 2021

- Continuarea articolului după publicitate -

Este vorba despre creșterea salarială prevăzută de noul CCNL, ceea ce va duce la creșteri ale salariilor cu aproximativ 8-16 euro.

Iată cum vor arăta noile tabele salariale pentru lucrătorii casnici în vigoare de la 1 ianuarie 2021 conform publicației money.it:

Salariile minime pentru 2020 prevăzute de Contractul Colectiv Național de Muncă pentru personalul casnic din Italia le puteți vedea aici.

Susține publicația noastră!

SUSȚINE PUBLICAȚIA NOASTRĂ

Mai multe articole mai jos