Îngrijitoare, bone și menajere în Italia, creșteri salariale de la 1 octombrie și de la 1 ianuarie 2021

Noul Contrat Colectiv de Muncă (CCNL) aprobat în luna septembrie prevede pentru personalul casnic din Italia creșteri salariale cu modificări aplicate în funcție de nivelul și sarcinile îndeplinite. O serie de măriri se vor aplica de la data de 1 octombrie, numai pentru anumite categorii de lucrători, urmând mai apoi, ca de la 1 ianuarie 2021, să fie actualizate noile tabele retributive.

Noul contract pentru lucrătorii casnici (îngrijitoare, bone, menajere etc.) a fost semnat la 8 septembrie 2020 și una dintre noutățile stipulate se referă la salariul minim. Noul contract a intrat în vigoare de la 1 octombrie 2020, cu două termene diferite pentru noile tabele retributive.

Creșterile salariale valabile de la 1 octombrie vizează exclusiv doar unele categorii specifice de lucrători casnici

Începând cu data de 1 octombrie, se vor bucura de o mărire de salariu doar o parte dintre lucrătorii/lucrătoarele casnice. Acestea sunt:

  • bonele cu nivelul de încadrare BS (B Super), care asistă copiii cu vârsta de până la 6 ani, în favoarea cărora se acordă o indemnizație de 115,76 € pe lună;
  • pentru îngrijitoarele (acum numite „asistente familiale”) încadrate cu CS (C Super) și DS (D Super), este prevăzută o indemnizație de 100 de euro.

O ușoară creștere a retribuțiilor vor înregistra toate categoriile de lucrători casnici începând de la 1 ianuarie 2021

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Este vorba despre creșterea salarială prevăzută de noul CCNL, ceea ce va duce la creșteri ale salariilor cu aproximativ 8-16 euro.

Iată cum vor arăta noile tabele salariale pentru lucrătorii casnici în vigoare de la 1 ianuarie 2021 conform publicației money.it:

Salariile minime pentru 2020 prevăzute de Contractul Colectiv Național de Muncă pentru personalul casnic din Italia le puteți vedea aici.

Distribuie acest articol