O îngrijitoare moldoveancă abia sosită în Italia cu un microbuz a fost internată cu coronavirus

O femeie originară din Republica Moldova care s-a întors recent în Italia pentru a lucra ca îngrijitoare a fost testată pozitiv la noul coronavirus, după două zile în care a făcut febră și s-a simțit rău. Medicul Daniele Donato, directorul spitalului din Padova: „Era sosită în oraș de patru zile. După două, a acuzat febră și a mers la Urgență unde a fost testată pozitiv la coronavirus.” Femeia a călătorit într-un microbuz cu alte 11 persoane, informează Padova Oggi.

Îngrijitoarea moldoveancă este în prezent internată la secția de boli infecțioase, confirmă dr. Daniele Donato: „Este vorba despre o doamnă care s-a întors din Republica Moldova în urmă cu patru zile și a călătorit cu un microbuz împreună cu alte unsprezece persoane. În urmă cu doar două zile, a început să facă febră și s-a prezentat la Urgență unde i-au fost făcute imediat analizele. Testată pozitiv la Covid-19, a fost imediat internată la secția de boli infecțioase.” Cazul ridică problema celor care se întorc în Italia în această perioadă când au fost ridicate toate măsurile impuse în ce privește deplasarea, dar evidențiază și promptitudinea intervenției, după cum subliniază dr. Donato.

Întrebarea este dacă femeia a contractat în Moldova virusul și apoi l-a adus în Italia: „Având în vedere timpul de incubație, se poate presupune, dar nu cu siguranță – a declarat dr. Donato. „Am luat oricum imediat legătura cu toate persoanele cu care a intrat în contact aici, la Padova, cu bătrâna pe care o îngrijește și cu fiii acesteia.” De asemenea, reprezentanții spitalului italian au anunțat consulatul Republicii Moldova și au activat protocolul pentru a găsi cele 11 persoane, plus șoferul, care erau prezente în microbuzul cu care îngrijitoarea a călătorit.

Directorul spitalului din Padova atrage atenție că toți cei care intră în Italia trebuie să respecte măsurile de prevenire împotriva noului tip de coronavirus, cum ar fi purtarea obligatorie a măștii în spațiile închise: „Sper că inclusiv cei care intră din Moldova sunt conștienți de măsurile care trebuie luate pentru prevenirea coronavirusului. Depinde mult de comportamentul nostru, deoarece distragerea atenției pentru o clipă poate fi riscantă, dar dacă folosim toate măsurile recomandate este foarte puțin probabil să ne îmbolnăvim. Nu trebuie să reducem atenția asupra problemei și, prin urmare, să continuăm să folosim măști atunci când este nevoie, să fim atenți la modul în care ne spălăm pe mâini și la distanța pe care trebuie să o respectăm. Toate aceste reguli pe care le cunoșteam deja vor trebui respectate pentru o lungă perioadă.”

În legătură cu femeile care vin să lucreze în Italia ca îngrijitoare medicul Daniele Donato a spus: „Familiile italiene sunt conștiente de riscuri și sunt sigur, faptele demonstrează, că vor lua toate măsurile de precauție necesare.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
@rotalianul