O îngrijitoare româncă din străinătate a furat 340.000 de euro de la bătrânul asistat. Condamnată la 6 ani de închisoare

O îngrijitoare de naționalitate română a fost condamnată la șase ani de închisoare pentru că a profitat de vulnerabilitatea unui bătrân în vârstă de 81 de ani, rezident în orașul Plasencia, provincia Caceres, din Spania și i-a sustras din contul său bancar suma de 340.000 de euro.

Parchetul ceruse instanței o pedeapsă de șase ani și șase luni de închisoare pentru infracțiunea de înșelăciune prin exploatarea vulnerabilității unei persoane aflată în incapacitate, potrivit La Informacion.

Ministerul public a consemnat faptul că în perioada când s-au petrecut evenimentele, respectiv în lunile martie și aprilie 2020, octogenarul care locuia atunci în localitatea Jerte (comunitatea autonomă Extremadura), „suferea de o deficiență cognitivă de origine necunoscută, împrejurare care i-a afectat abilitățile intelectuale și volitive”.

În acel interval de timp, bătrânul a suferit mai multe crize ca urmare a afecțiunii de care suferea. Îngrijitoarea sa, care nu avea antecedente penale, a acţionat în calitate de „îngrijitoare obişnuită” a victimei „cu intenţia de a profita de situaţia în care se afla”. Astfel, potrivit rechizitoriului, conaționala noastră a solicitat și a obținut de la bătrân retragerea unor sume considerabile de bani.

Potrivit tranzacțiilor efectuate în contul pensionarului, s-a putut descoperi că soldul de 366.072 euro existent la data de 5 martie 2019 a scăzut la numai 20.945 euro la data de 7 aprilie 2020, interval în care se efectuase nu mai puțin de 160 de retrageri de numerar cu sume cuprinse între 200 și 18.000 de euro.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Aceste sume au fost obținute de inculpată de la bătrân, căruia îi lipseau condițiile necesare pentru a-și putea gestiona banii, împrejurare de care inculpata a profitat”, a subliniat procurorul.

Imediat după ce retrăgeau bani, atât inculpata, cât și alți membri ai familiei sale, „în perioada septembrie 2019 – martie 2020 au trimis în România peste 8.000 de euro, în ciuda faptului că erau șomeri”, potrivit rechizitoriului.

În opinia acuzării, faptele inculpatei au constituit toate elementele unei infracţiuni de înşelăciune, astfel încât s-ar fi cuvenit să i se aplice o pedeapsă cu închisoarea însumând 78 de luni şi o amendă pe o perioadă de 18 luni, cu o taxă zilnică de 12 euro. În schimb, acuzata este obligată să plătească victimei despăgubiri cu titlu de răspundere civilă în valoare de 345.127 euro.