Se afla la primul etaj al unui bloc din cartierul Conca d’Oro din Roma, unde lucrează ca menajeră pentru un pensionar în vârstă de 74 de ani. În fața blocului munții de gunoaie adunați de-a lungul zilelor emanau cu siguranță mirosuri neplăcute, mai ales în aceste zile când temperaturile au devenit caniculare. Gabriela nu a mai suportat și a ieșit afară hotărâtă să curețe și să arunce în tomberoane sacii plini cu deșeuri. Ba a mai și spălat trotuarul, fapt pentru care autoritățile ar putea să o amendeze: „A udat carosabilul care este considerat domeniu public”.
Gabriela este o româncă în vârstă de 34 de ani și a lucrat mereu în Italia ca îngrijitoare și menajeră. Marți, 2 iulie, se afla la domiciliul lui Gianfranco Maiotti, pensionar în vârstă de 74 de ani, pe via Val Cenischia dintr-o zonă semi-periferică a capitalei italiene, unde lucrează ca menajeră. Când a ajuns în fața blocului tomberoanele erau goale, dar în jurul lor zăceau saci plini cu deșeuri menajere, plastic și hârtie. «Am găsit gunoiul în fața ușii, așa că mi-am spus: „Gata! Acum mă ocup eu de asta!”»
Pe la ora prânzului, Gabriela și-a pus mănușile, o mască de protecție, a luat mătura și a ieșit în stradă. „Tomberoanele fuseseră golite, dar în jur era o grămadă de mizerie”, a declarat ea mai târziu. „Toată lumea se plânge, dar nimeni nu face nimic. Îmi pare rău pentru domnul la care lucrez, locuiește la primul etaj și peste puțin îi ajung gunoaiele în casă”.
Gianfranco Maiotti, bătrânul pentru care lucrează Gabriela, habar nu avea de inițiativa româncei noastre: „A făcut totul de una singură”, a spus el mai târziu autorităților. „Deformare profesională, și-apoi îmi pare rău să văd orașul în halul ăsta”, a concluzionat Gabriela.
Două ore a muncit conaționala noastră să strângă deșeurile, să le arunce în tomberoane, ba chiar și să spele trotuarul pentru ca treaba să fie completă și dusă la bun sfârșit. Acțiune pentru care ar putea primni o sancțiune administrativă, deoarece a udat un spațiu care face parte din domeniul public. „Nici nu vreau să mă gândesc că ar fi posibil așa ceva, ar fi o batjocură”, afirmă consternată femeia română.
Comparația cu țara de origine este inevitabilă:
„Îmi pasă de Italia și îmi pare rău pentru acest oraș că este atât de murdar. Nu știu a cui este vina, nu mă pricep la politică, știu doar că la București nu ai să găsești niciodată mizeria asta!”
Un studiu realizat recent de italienii de la „Confcooperative Habitat” în colaborare cu „Censis” și „Confcooperative” arată că Bucureștiul se situează înaintea Romei și a orașelor Napoli și Palermo într-un clasament în ce privește curățenia, transportul public și circulația rutieră. „La Roma, doar 9 din 100 de locuitori sunt mulțumiți de curățeniea orașului, la Palermo doar 7%, nimeni din Europa nu stă mai rău decât noi”, scriau italienii de la Monreale Press.