Înmatricularea mașinilor în altă țară din Uniunea Europeană. Reguli generale

Dacă vă mutați în altă țară din UE și luați mașina cu dumneavoastră, s-ar putea să trebuiască să o reînmatriculați în noua țară. Înmatricularea mașinilor face obiectul unor condiții specifice, în funcție de durata șederii și de țara în care vă mutați.

Atenție! În UE, termenele-limită pentru înmatricularea autoturismelor diferă de la o țară la alta. Pentru a evita eventuale amenzi, contactați autoritățile naționale din țara gazdă pentru a afla care este termenul exact.

Dacă vă mutați în altă țară din UE trebuie:

 • să vă înmatriculați mașina;
 • să vă schimbați plăcuțele de înmatriculare;
 • să dovediți că sunteți proprietarul mașinii și că aceasta a trecut inspecția tehnică auto;
 • să plătiți taxa de înmatriculare și alte taxe de drum în noua țară.

Când plecați din țară trebuie:

 • să radiați mașina;
 • să predați plăcuțele de înmatriculare;
 • să dovediți că sunteți proprietarul mașinii și că aceasta a trecut inspecția tehnică auto;
 • să faceți cerere pentru rambursarea taxei de înmatriculare.

Dacă ați plătit deja taxe de înmatriculare în țara anterioară de reședință, este posibil să fiți în măsură să solicitați o rambursare acolo. Totuși, în funcție de țara în care vă mutați, se poate să vi se ceară să plătiți taxa de înmatriculare fără să o puteți recupera pe cea plătită în țara de origine.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Dacă durata șederii este mai mică în general de 6 luni (2 luni în cazul Italiei):

Dacă vă mutați în altă țară din UE și rămâneți acolo pe o perioadă mai mică de 6 luni (60 de zile în cazul Italiei) nu trebuie să vă înmatriculați mașina sau să plătiți eventuale taxe de înmatriculare în țara respectivă. Mașina poate rămâne înmatriculată în țara de reședință. Totuși, s-ar putea să trebuiască să plătiți taxe de drum. Acestea se percep pentru utilizarea mașinii în noua țară. Regula celor 6 luni privind înmatricularea autovehiculelor nu se aplică în Danemarca.

Site-ul oficial al Uniunii Europene recomandă să aveți întotdeauna la dumneavoastră certificatul de înmatriculare, actul de proprietate asupra mașinii, precum și dovada de reședință permanentă pentru a demonstra, în cazul unui control al poliției, în ce țară plătiți taxe.

Dacă nu v-ați înmatriculat mașina în noua țară, nu aveți voie să o împrumutați sau să o închiriați unui rezident din țara respectivă. Acesta vă poate conduce mașina doar dacă dumneavoastră sunteți unul din pasageri. Nimic nu vă împiedică însă să le împrumutați mașina prietenilor sau membrilor de familie care vă vizitează, atâta timp cât aceștia nu au reședința permanentă în noua țară.

Puteți fi amendat dacă:

 • trebuie să vă înmatriculați mașina dar nu faceți acest lucru la timp;
 • nu plătiți taxele aferente;
 • conduceți cu o plăcuță de înmatriculare din altă țară din UE fără dovadă de reședință și certificat de inspecție tehnică.

Puteți și trebuie să verificați normele care se aplică în țara în care vă mutați, pe site-urile autorităților naționale ale fiecărui stat. Datele de contact ale autorităților naționale din UE le găsiți aici.

Distribuie acest articol