INPS Italia: Atenție la escrocheriile online, cetățenii să își protejeze datele personale!

Odată cu multiplicarea canalelor și platformelor de pe internet riscul de a deveni victima unei escrocherii online a crescut considerabil, informează reprezentanții Institutului Național de Previdență Socială (I.N.P.S) din Italia.

Printre cele mai frecvente escrocherii se numără „phishing-ul”, o fraudă online care are drept scop furtul de date personale. Este necesar să fiți atenți la e-mailurile false care vă invită să actualizați datele personale sau datele bancare printr-un link, pentru a primi ulterior rambursări de bani de la INPS.

De asemenea, puteți primi sms-uri false care conduc la deschiderea de linkuri și la instalarea unor aplicații pe telefon. Aceste gen de sms-uri nu sunt trimise de INPS!

Una din înșelăciunile cele mai des întâlnite este și cea a falșilor funcționari INPS, care se prezintă sub diferite motive la ușa cetățenilor solicitându-le diferite date personale. INPS reiterează faptul că nu trimite niciodată angajați la domiciliul clienților săi.

Escrocherii telefonice: cetățenii pot primi un apel telefonic în care un fals operator INPS solicită date referitoare la persoane fizice, companii sau asociații.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Este necesar să acordați o atenție deosebită comunicărilor primite (email, telefon, sms), să verificați adresa de origine și să nu comunicați date personale de niciun fel.

Pentru a ajuta cetățenii să își protejeze datele personale, recunoscând încercările de fraudă, INPS a publicat un video cu sfaturi utile: