„Integrare armonioasă, prin menţinerea spiritului românesc” – eveniment la Rignano Flaminio

Duminică, 1 octombrie 2017, copiii şi tinerii din nordul Romei şi din zonele limitrofe Morlupo, Civita Castellana, Riano au sărbătorit împreună începerea noului an şcolar, la Parohia Sf. Ilie Tesviteanul din Rignano Flaminio.

După participarea la Sf. Liturghie, tinerii au oferit oaspeţilor un spectacol pregătit în cadrul proiectului „Școala de vară – Armonizarea identității românești la contextul europenizării”, realizat cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. Spectacolul a coincis cu încheierea oficială a proiectului. Gazda evenimentului a fost Părintele Ieromonah Ștefan, egumenul Schitului Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul, unde s-a desfăşurat Şcoala de vară, împreuna cu Asociația Spirit Românesc Onlus din Roma.

Numeroși oaspeți au venit să asiste la spectacolul susținut de micii participanți: alături de părinţi, profesori şi slujitori ai clerului ortodox, au fost prezenţi: Mihai Tiu, de la Ambasada României la Roma, jurnalişti, membri din asociaţii de români din Roma şi Lazio, alături de prieteni italieni ai comunității, printre care Giuseppe Balsamà de la Asociația „Insieme per l’Athos Onlus”.

Unul din cele mai emoţionante momente a fost sfinţirea icoanelor pictate de copii pe piatră, marmură şi alte materiale. Un grup de peste 40 de copii de toate vârstele, îmbrăcaţi în costume populare, au aşteptat cu bucurie şi evlavie, în faţa altarului, sfinţirea propriilor icoane.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Icoane făcute cu foiţe de aur

„Nici eu nu aş fi pictat aşa frumos icoanele pe care le-aţi adus spre sfinţire”, le-a spus părintele Ştefan copiilor.

Icoanele pictate de copii

Una din profesoarele care i-au îndrumat pe copii la pictarea icoanelor a fost Mihaela Bădescu, colaborator de peste 25 de ani al Muzeului Satului din Bucureşti. „Am văzut entuziasmul copiilor care au participat la şcoala de vară şi au învăţat să picteze pe diferite materiale. Cu mine au făcut bazele picturii pe piatră, pe marmură. A fost şi o parte tehnică, de pregătire a materialelor, apoi a urmat desenul schiţei, realizarea propriu zisă în tempera şi fixarea picturii – vernisată cu shellac, e vorba de o anumită procedură. Fiecare copil şi-a ales subiectul, majoritatea au ales patronul numelui! Pentru ei, partea cea mai interesantă a fost alegerea culorilor şi folosirea foiţelor de aur, de diferite carate. În medie, până la terminarea unei icoane copiii au lucrat o săptămână”, a povestit doamna Mihaela Bădescu.

A urmat spectacolul susţinut de elevii şcolii de vară în curtea mănăstirii

A fost prezentată sceneta adaptată după «Pupăza din tei» de Ion Creangă, cântece şi poezii româneşti. Toţi copiii au cântat şi au format, la sfârşit, o horă tradiţională.
După spectacol a fost invitat în mijlocul copiilor părintele Marian Preda, consilier la Departamentul pentru tineret al Episcopiei Italiei, care a împărtăşit impresiile deosebite de la eveniment şi a felicitat copiii şi organizatorii pentru activităţile desfăşurate în cadrul proiectului Şcolii de vară, dăruind fiecărui participant agenda tinerilor Nepsis.

Au urmat mulţumirile gazdelor şi felicitările din partea autorităţilor prezente. Asociaţia «Spirit Românesc», prin preşedinta Dana Mihalache, a mulţumit tuturor celor implicaţi în succesul proiectului. Toţi participanţii la Şcoala de vară au primit apoi binemeritate cadouri, felicitări şi aplauze.

Integrare armonioasă, prin menţinerea spiritului românesc

„Viitorul nostru, al comunităţii, sunt copiii. Ei sunt şi purtătorii de identitate, pe care nu trebuie să o uităm, ci să o purtăm în fiecare din noi. Când vor creşte mari, vor şti care le sunt originile, tradiţiile, credinţa. Titlul proiectului este elocvent: să ne integrăm armonios, menţinându-ne spiritul românesc”, a spus celor prezenţi părintele Ştefan.

Proiectul „Școala de vară” a avut durata de 5 săptămâni și s-a desfășurat în interiorul Schitului „Sf. Prooroc Ilie” din Rignano Flaminio

Au participat 58 de copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 15 ani. Alături de activitățile recreative și de excursii, programul Școlii de vară a cuprins: ore de religie, cursuri de desen și pictură, cursuri de muzică și lecții de flaut.

Succesul Școlii de vară a fost asigurat de participarea profesională și inimoasă a profesorilor: Elena Constantin şi Ana Maria Marinică – pictură pe sticlă, pictură decorativă în biserică, coordonatoare poezie / teatru; Mihaela Bădescu – pictură pe piatră, Cornelia Florina German – cor, flaut; prof. Ion Ionașcu și Costel Gabriel Mircea – ora de religie; Mădălina David, Florina Cotiugă – educatori asistenţi.

Miruna Căjvăneanu – Reponsabil comunicare proiect „Școala de vară”

Distribuie acest articol