Desfășurarea alegerilor parlamentare în diaspora, întrebări frecvente și răspunsuri despre procesul de vot

Vă prezentăm în acest articol zece întrebări frecvente, cu răspunsurile aferente, puse la dispoziție de Ministerul Afacerilor Externe în contextul alegerilor parlamentare din acest an:

  1. Câte zile am la dispoziție și între ce ore pot vota în străinătate?
    Procesul de votare se desfășoară pe parcursul a două zile: 5 și 6 decembrie 2020.
    Secțiile de votare sunt deschise între ora 7.00 și ora 21.00 (ore locale).
  2. Se poate vota dacă la ora închiderii mai sunt cetățeni în secția de votare sau la
    rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot?
    Alegătorii care la ora 21.00 (ora locală) se află în interiorul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot, pot vota până la ora 23.59 (ora locală).
  3. Dacă am reședința obișnuită, de exemplu, în Grecia, dar pe 6 decembrie mă aflu
    în altă țară, de exemplu, în Italia, pot vota?
    Da, puteți vota la orice secție organizată în străinătate, indiferent de țara în care aveți domiciliul sau reședința, cu condiția să dețineți acte de identitate valabile (inclusiv dacă acestea au expirat în perioada 1 martie 2020 – 6 decembrie 2020) și să faceți dovada domiciliului în străinătate (pașaport cu menționarea țării de domiciliu) sau a reședinței în străinătate (lista documentelor care atestă reședința în străinătate poate fi consultată aici: http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anexa_omae_1627_20191_cu_anexe.pdf).
  4. Dacă am domiciliul/reședința în străinătate şi în ziua votării mă aflu în România, pot vota?
    Dacă aveți domiciliul în străinătate, nu puteți vota în România.
    Dacă aveți reședința în străinătate, puteți vota în România doar la secția de votare la care sunteți arondat, conform adresei de domiciliu din România sau la orice altă secție organizată în circumscripția respectivă, în cazul în care nu sunteți în localitatea de domiciliu.
  5. Dacă am actul de identitate expirat, pot vota?
    În mod excepțional, ținând cont de restricțiile impuse în multe state din cauza pandemiei de COVID-19, Biroul Electoral Central a decis că, la alegerile  parlamentare din acest an, cetățenii români cu actele de identitate menționate mai sus și care au expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020 își pot exercita dreptul de vot.
  6. Dacă prezint simptome de COVID-19, dar nu am făcut testul sau sunt în așteptarea rezultatului, pot veni la secție să votez?
    Dacă prezentați simptome specifice COVID-19, vă rugăm să semnalați acest lucru reprezentanților secției de votare. Deși legislația română nu vă interzice exercitarea votului la secție, vă recomandăm ferm să aveți în vedere siguranța sanitară a celorlalți participanți la procesul electoral cu care veți interacționa (alegători și membri ai secției). De asemenea, trebuie să aveți în vedere legislația/măsurile impuse de țara de reședință în care vă aflați cu privire la astfel de cazuri.
  7. Am la dispoziție materiale sanitare (mască, mănuși, dezinfectant) la secția de
    votare – în cazul în care nu le am asupra mea?
    La intrarea în secția de votare veți putea primi mască de protecție și mănuși și veți avea la dispoziție dezinfectant pentru igienizarea mâinilor.
  8. Dacă sunt în străinătate și mi s-a recomandat izolarea la domiciliu, dar eu vreau să votez, vor fi urne mobile?
    În baza legislației electorale actuale, în străinătate nu se folosesc urnele mobile.
  9. Dacă m-am înscris în Registrul electoral cu opțiunea votului prin corespondență și am primit materialele de vot, însă mă răzgândesc și doresc să votez la secție, este posibil?
    Dacă nu expediați plicul exterior cu votul prin corespondență sau dacă acesta nu ajunge în timp util la biroul electoral pentru votul prin corespondență (confirmarea primirii plicului de către biroul electoral pentru votul prin corespondență se face prin e-mail transmis de către AEP până cel mai târziu 3 decembrie), puteți vota la orice secție de votare organizată în străinătate, prezentând un act de identitate valabil (inclusiv dacă a expirat în perioada 1 martie 2020 – 6 decembrie 2020) și faceți dovada domiciliului sau a reședinței în străinătate. Lista documentelor care atestă reședința în străinătate este disponibilă aici: http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anexa_omae_1627_20191_cu_anexe.pdf.
  10. De ce documente am nevoie ca să pot vota?

a) Dacă aveți domiciliul în străinătate, puteți vota la orice secție organizată în
străinătate în baza următoarelor acte de identitate:

1. pașaportul simplu, cu menționarea țării de domiciliu;
2. pașaportul simplu temporar, cu menționarea țării de domiciliu;
3. pașaportul simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu.
b) Dacă aveți reședința în străinătate, puteți vota la orice secție organizată în
străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate:
1. cartea de identitate;
2. cartea electronică de identitate;
3. cartea de identitate provizorie;
4. buletinul de identitate;
5. pașaportul diplomatic;
6. pașaportul diplomatic electronic;
7. pașaportul de serviciu;
8. pașaportul de serviciu electronic;
9. pașaportul simplu;
10.pașaportul simplu electronic;
11.pașaportul simplu temporar.

Actul de identitate trebuie însoțit de un document oficial emis de statul străin privind stabilirea reședinței. Lista documentelor care atestă reședința în străinătate a fost stabilită printr-un ordin al ministrului afacerilor externe și poate fi consultată aici: http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anexa_omae_1627_20191_cu_anexe.pdf

Distribuie acest articol