Un învățător din Italia despre un elev de origine africană: „Uitați-vă la el, copii, cât este de urât!”

Un învățător de la o școală din Foligno, provincia Perugia, este acuzat de rasism în aceste zile după ce a pedepsit un copil de origine africană și a îndemnat pe ceilalți elevi din clasă să îl denigreze, ca fiind „prea urât” pentru a fi privit în față: „Uitați-vă la el, copii, cât este de urât!”

Copilul de culoare a fost obligat să se întoarcă cu fața spre fereastră și cu spatele la colegii săi, pentru că, după spusele învățătorului, „era prea urât pentru a fi privit în față.” Același tratament l-a primit și sora sa mai mică dintr-o altă clasă. „Cât de urât este copilul ăsta negru! Copii, nu vi se pare și vouă că este tare urât? Întoarce-te cu spatele, așa nu trebuie să te mai văd!”, i-ar fi spus învățătorul băiețelului de culoare, apoi, s-a dus la fereastră, a desenat un semn pe geam și l-a forțat pe băiețelul negru să stea nemișcat și să privească semnul, cu spatele la catedră.

Colegii lui au povestit totul acasă, părinților, care, indignați, s-au prezentat la directorul școlii unde au povestit tot. Învățătorul s-a justificat pentru comportamentul său spunând că a vrut să facă doar un experiment social. Intenția lui ar fi fost opusă efectului pe care l-a avut gestul său, voia să arate copiilor nedreptatea unui comportament rasist. Dar, dincolo de motivație, rezultatul a fost unul care a șocat copiii și i-a determinat pe părinți să facă public episodul pe rețelele de socializare și nu numai: ei s-au adresat și unui avocat, pentru a deschide o acțiune în instanță.

Întâmplarea a avut loc într-o școală din cartierul Monte Corvino din Foligno

„Facem toate verificările necesare”, a declarat primarul orașului Foligno, Nando Mismetti. Povestea a fost confirmată de directorul școlii: „Am informat inspectorul școlar regional, cazul este grav și prefer să nu fac alte declarații, deoarece nu vreau să subminez o investigație internă care trebuie să fie precisă și eficientă.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI