Un investitor italian cere daune de 327 de milioane de euro statului român pentru că nu și-a respectat promisiunile

Investitorii italieni de la Fin.Co.Ge.Ro SpA Catania s-au adresat Curţii de Arbitraj de la Londra şi cer daune statului român (reprezentat în litigiu de Ministerul de Finanţe). Italienii cer despăgubiri de 327 milioane euro pentru faptul că autorităţile nu au respectat, spun reclamanţii, o serie de tratate internaţionale şi de înţelegeri scrise, încheiate în ultimii 20 de ani între firma italiană şi autorităţile locale din Brăila, Constanţa şi Galaţi, scrie adevărul.ro.

Italienii investesc, românii nu își respectă promisiunile

În plângerea depusă de Fin.Co.Ge.Ro, firmă controlată de italianul Romeo Nunzio, la Curtea de Arbitraj de la Londra se specifică faptul că autorităţile române locale şi-au asumat în scris obligaţia de a face o serie de investiţii de infrastructură, însă nu s-au mai ţinut de cuvânt, aşa că proiectele vizate de italieni (pentru care aceştia ar fi cheltuit aproape cinci milioane de euro, pe studii, concesiuni şi proiectare) nu au mai putut fi concretizate.

Constanța: utilitățile de care aveau nevoie italienii pentru construirea unui mare complex turistic, nu au mai fost finalizate

Italienii reproşează, în cazul oraşului Constanţa, faptul că fostul primar Mazăre ar fi promis în scris că va construi utilităţi în valoare de 8 milioane de euro pentru un mare complex imobiliar şi turistic pe malul mării, însă, ulterior, munipalitatea a informat că nu are banii necesari, deci nu va mai investi.

Italienii spun că, după ce în zonă nu s-au mai adus drumuri, apă, canalizare, electricitate şi gaze, valoarea investiţiei lor a scăzut dramatic, generând pierderi foarte mari investitorilor.

Galați și Brăila, două orașe păgubite de construirea unui mare aeroport, partea română abandonând proiectul

În cazul orașelor Galaţi şi Brăila, principalul motiv al disputei este megaproiectul Aeroportul Internaţional „Dunărea de Jos“, arată sursa citată. Fin.Co.Ge.Ro SpA Catania a semnat un acord cu consiliile judeţene din cele două judeţe prin care, partea română, se angaja să creeze o societatea public-privată pentru demararea lucrărilor de infrastructură şi pentru construirea aeroportului.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ulterior, italienii au comandat o serie de studii de fezabilitate şi de proiecte, care au costat, spun ei, 1,5 milioane de euro, au concesionat terenurile pentru investiţii, însă totul s-a năruit pentru că autorităţile române au abandonat proiectul, principalul responsabil fiind fostul preşedinte al CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu.

Italienii cer 327 de milioane de euro despăgubiri statului român

O expertiză financiară comandată de Fin.Co.Ge.Ro SpA Catania a stabilit suma de 327 de milioane de euro, pe care italienii o cer statului român ca despăgubiri, în procesul de la Londra (cu termen pe 15 august 2017). Suma reprezintă cheltuielile firmei și penalitățile aferente celor 15 ani în care spune că a investit în România în proiecte nefinalizate.

Italia, principal investitor în România, se situează pe primul loc ca număr de societăţi comerciale înregistrate

Contextul actual de creştere economică, în care societăţile italiene investesc în România, este deosebit de favorabil.

În anul 2015, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), schimburile comerciale dintre Italia şi România au atins valoarea record de 13,64 miliarde de euro, în creştere cu 8,55% faţă de 2014. Evoluţia pozitivă a nivelului schimburilor comerciale pare a fi confirmată şi de datele referitoare la primele doua luni din 2016.

Italia îşi păstrează astfel locul fruntaş atât în clasamentul ţărilor exportatoare, cât şi în cel al pieţelor de destinaţie a produselor de export româneşti, cu o cotă de 11,6% din totalul schimburilor comerciale ale României (12,4% din totalul exporturilor şi 10,9% din totalul importurilor).

Creşterea continuă a schimburilor comerciale reflectă o prezenţă solidă a societăţilor italiene pe teritoriul României. Astfel, Italia se situează pe primul loc în România ca număr de societăţi comerciale înregistrate. În baza datelor Registrului Comerţului, la 31 decembrie 2015 în România erau active 24.105 societăţi cu capital italian, numai în 2015 înregistrandu-se 2.203 noi companii cu participare italiană. Italia îşi confirmă, astfel, poziţia de principal investitor în Romania, deţinută de peste 10 ani, în baza numărului de societăţi înregistrate (20,5% din total), se arăta la Forumul economic „Investițiile italiene în România.”

Distribuie acest articol