Ioan, mort în Italia. Iubit și respectat de cei care l-au cunoscut: „Drum lin spre stele, nea Nelu!”

Departe de casă, de meleagurile natale, tot ceea ce îți amintește de România îți transmite o emoție amplificată.

A trăi într-o cultură diferită poate adesea accentua importanța propriei identități. Atunci când te confrunți zilnic cu diferențe culturale, îți amintești cine ești și de unde vii. Orice element care te conectează cu România devine o ancoră a identității tale.

Înțeleg foarte bine asta românii care trăiesc în Roma și deseori au avut ocazia să-l întâlnească, în mod cu totul întâmplător, pe Burdujan Ioan, un român în vârstă de 76 de ani, originar din Piatra Neamț.

Photo 2023 10 18 12 19 32
Burdujan Ioan, mort în Italia. Familia face un apel la comunitate pentru a-i putea repatria trupul neînsuflețit

Așezat cuminte la marginea unui trotuar din capitala Italiei, acesta interpreta la orgă diverse melodii, printre care și unele tradițional românești.

El a devenit, de-a lungul anilor, o prezență familiară pentru români, dar și pentru localnici sau turiști deopotrivă. Cu orga lui, dădea viață străzilor, amintindu-le trecătorilor de frumusețea muzicii și de valorile simple ale vieții.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Plecat din Piatra Neamț în căutarea unui trai mai bun, a ales muzica ca limbaj universal, conectându-se cu inimile celor care îl ascultau.

Pe data de 9 octombrie, a fost descoperit fără viață.

„Chiar mă miram că nu-l mai vedeam – a transmis o româncă pe un grup Facebook. „Era un om deosebit de educat, îmi făcea o plăcere deosebită să-l ascult cum cântă și să stau de vorbă cu el câteva minute, în drum spre muncă. Îmi pare rău pentru el. Drum lin spre stele, nea Nelu!”

În aceste momente de adâncă tristețe, familia lui Ioan face un apel către toți cei cu inimă mare și suflet bun. Este nevoie de sprijinul comunității pentru repatrierea trupului neînsuflețit, astfel încât acesta să se poată odihni în pace pe meleagurile natale.

Repatrierea va fi asigurată de firma de transport funerar internațional condusă de Alina Cărăbuș.

Suma necesară este de 2.600 de euro, care include transportul în țară al trupului neînsuflețit, precum și cumpărarea locului de veci în România și alte cheltuieli de înmormântare. Se pot face donații aici: www.gofundme.com/f/burdujan-ioan.

Acordurile lui Burdujan Ioan nu mai răsună pe străzile Romei, dar ecoul lor va rămâne pentru mult timp în sufletele tuturor celor care l-au cunoscut.