Iohannis nu îl vrea pe Dragnea premier, PSD refuză negocierile! România la un pas de o criză politică?

Președintele Klaus Iohannis a chemat partidele la consultări, dar cei de la PSD, apoi și cei din ALDE, au refuzat invitația.

Analiștii politici susțin astfel că România este în pragul unei crize politice.

Războiul dintre preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, prinde contur din ce în ce mai mult.

Liviu Dragnea a declarat că PSD nu va onora invitaţia de a merge la consultările de la Cotroceni, declarând că PMP şi USR nu sunt partide parlamentare, iar PSD vrea să respecte Constituţia. Dragnea a precizat că invitaţia la consultări a fost făcută în baza articolului 85 alineatul 1 din Constituţie, care prevede că ”Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament”.

Şeful PSD a mai adăugat că miercuri este în funcţiune actualul Parlament, şi doar în baza articolului 103 pot fi convocate consultări.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Acest articol prevede că; ”preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”.

Ce prevede articolul 85 din Constituție:

Articolul invocat de președintele Johannis este următorul:

1. Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.

2. În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanță a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

3. Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.

Ulterior, și ALDE a anunţat că nu va participa la consultările de la Cotroceni.

La ieşirea de la Catedrala Sfântul Iosif, unde se afla la un eveniment organizat de Ambasada Italiei la Bucureşti, preşedintele Klaus Iohannis a comentat gestul celor două partide, calificându-l drept “nepoliticos” şi explicând că nu îşi dă seama ce vor aceştia să obţină.

A fost interpretat foarte corect (n.r. articolul din Constituţie), e o atitudine pur şi simplu nepoliticoasă. Nu îmi dau seama ce vor dori să obţină, dar pur şi simplu greşesc”, le-a declarat preşedintele jurnaliştilor prezenţi.

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declaraţii la Palatul Cotroceni, şi a precizat că mâine are primele consultări cu partidele care au intrat în Parlament, pentru a nominaliza premierul. Şeful statului a mai spus că nu va renunţa la criteriile de integritate pentru desemnarea şefului Executivului şi a punctat că acestea nu sunt condiţionate de nicio altă lege.

Pe de altă parte, preşedintele a dat de înţeles că nu ia în calcul dizolvarea Parlamentului, dacă nu se ajunge la un acord privind desemnarea prim-ministrului şi a afirmat că nu se teme de suspendarea din funcţie, demers pe care l-a catalogat drept “legitim şi corect”

Este prima reacție a președintelui României după încheierea alegerilor parlamentare și aflarea rezultatelor. Reamintim că Iohannis a anunțat, înainte de scrutin, că nu va numi un premier condamnat penal.

Dragnea a mai declarat că îi va răspunde lui Iohannis tot printr-o invitație oficială că nu va da curs invitaţiei: “Nu îmi permit să fac asta, am primit oficial invitaţie, tot oficial îi vom răspunde”. 

Totodată, Dragnea a mai spus că PSD nu vrea să modifice legea prin care persoanelor condamnate le este interzis să facă parte din Guvern:

“O spun şi acum: noi nu avem de gând să iniţiem în Parlament modificarea legii 90. Noi nu am spus ceva în campanie de care să nu mă ţin de cuvânt. Nu ştiu dacă o va ataca Avocatul Poporului, dar mi se pare și mie un articol neconstituţional acea interdicţie, dar asta e cu totul o altă discuţie”. 

Distribuie acest articol