Ion Rîmaru, criminalul român din Caracal condamnat la moarte în anii ’70

Ion Rîmaru s-a născut în Caracal, la 12 octombrie 1946, a fost un criminal în serie, condamnat la moarte și executat. Pe când era student, în perioada anilor 1970-1971, Rîmaru a terorizat Bucureștiul după ce a comis patru omoruri, mai multe violuri și tentative de omor. În aceste zile un alt caz asemănător zguduie România. Gheorghe Dincă, un român din Caracal în vârstă de 66 de ani, a recunoscut că a răpit și a ucis două adolescente după ce le-a violat, apoi a ars unul dintre cadavre, iar pe celălalt spune că l-a aruncat în Dunăre. Multe persoane au adus în discuție punctele comune ale celor cazuri.

Ion Rîmaru s-a născut în Caracal, unde şi-a petrecut o parte din copilărie

Trei omoruri deosebit de grave, un omor calificat, şase tentative de omor, cinci violuri, o tentativă de viol şi mai multe furturi şi tâlhării – toate sunt faptele unui singur om: Ion Rîmaru. Trista reconstituire a faptelor celebrului criminal începe cu data de 5 martie 1971, zi în care a fost descoperit trupul neînsufleţit al unei tinere femei. Cercetările au dovedit atunci că victima fusese ucisă într-un mod sadic şi apoi violată, aceasta purtând pe corp numeroase urme de muşcături. O lună mai târziu, o crimă identică a fost semnalată în sectorul 4 al Bucureştiului, iar Miliţia Capitalei adaugă acestor fapte alte două omoruri similare care avuseseră loc în anul 1970 şi al căror autor nu fusese identificat. Era deja evident că autorităţile se confruntau cu un criminal în serie.

Sute de persoane au fost interogate şi ţinute sub observaţie, iar specialiştii Institutului de Medicină Legală reuşeau în premieră mondială să reconstituie portretul robot al criminalului numai după amprentele dentare. Şi totuşi, autorul odioaselor crime continuă să acţioneze nestingherit. A fost poate mâna hazardului cea care a ajutat la prinderea lui Ion Rîmaru. Lângă corpul ultimei victime, criminalul scăpase o adeverinţă medicală. Din acel moment, capturarea sa nu mai reprezenta decât o problemă de timp.

Condamnat la moarte

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Arestat în căminul studenţesc al Facultăţîi de Medicină Veterinară, acolo unde era student în anul 3, Rîmaru îşi recunoaştea faptele după mai multe ore de interogatorii. Procesul care a urmat a fost unul rapid, iar ucigaşul primea pedeapsa maximă: moartea. În acelaşi an, 1971, la 23 septembrie, în curtea penitenciarului de la Jilava, Ion Rîmaru era executat prin împuşcare. Ultimele sale cuvinte aveau însă să rămână întipărite în mintea celor prezenţi şi se vor dovedi ulterior extrem de adevărate: „Chemaţi-l pe tata. El este de vină.”

În anul 1944, patru femei au fost omorâte de un individ rămas necunoscut decenii întregi. Autorul acestor crime a fost identificat câteva decenii mai tîrziu de criminalistul Constantin Turai ca fiind Florea Rîmaru, tatăl lui Ion Rîmaru. Conform unei versiuni apărute în presă, acesta ar fi fost asasinat în 1972 de Securitate, la un an de la execuția fiului său, fiind aruncat dintr-un tren.

Jurnalistul Dan Odagiu a publicat, pe 29 octombrie 1995, un reportaj din comuna natală a lui Ion Rîmaru. El a constatat că toți care purtau acest nume și l-au schimbat pentru că românii erau oripilați când îl auzeau.

@rotalianul