Un român a devenit erou în Italia după ce a salvat o bătrână dintr-un incendiu. „Nu voi înceta niciodată să-i mulțumesc!”

Ionisim Munteanu este originar din Vrancea, dar locuiește cu familia sa în localitatea Cerbaia din provincia Florența, iar marți, 3 decembrie 2019, a devenit erou după ce a salvat o bătrână italiană în vârstă de 85 de ani de la moarte. Femeia risca să moară într-un incendiu care a izbucnit în locuința ei situată pe via Volterrana, numărul 7 și s-a ales cu arsuri de gradul 3 pe față și de gradul 2 pe mâini, iar un alt bărbat român care locuiește în aceeași clădire a ajuns și el la spital din cauza intoxicării cu fum.

Pensionara, cu inițialele M.S., se afla în pat, în seara zilei de marți, când a auzit un zgomot și apoi a simțit miros de fum, povestește fiul femeii, Alessio Guarducci, citat de Gazzettino di Chianti. Incendiul pare să fi pornit din sufrageria bătrânei, deși nu se cunosc cauzele încă și nici pompierii nu au dat prea multe explicații, mai precizează fiul femeii.

Ionisim Munteanu locuiește în aceeași clădire cu pensionara de 85 de ani și el a fost cel care salvat-o pe femeie înainte să fie mistuită de flăcări.

„Când a fost găsită de Ionisim (bătrâna) avea o sticlă cu apă în mână, probabil intenția ei era de a stinge a focul”, a spus Guarducci pentru sursa citată.

Conaționalul nostru și-a riscat viața pentru a scoate-o pe pensionară din apartamentul în flăcări și după ce a dus-o în afara clădirii, unde se afla în afara oricărui pericol, s-a întors pentru a pune în siguranță și pe soția sa și copiii lor, pe care i-a scos din apartament pe geam, cu ajutorul unei scări.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Imediat după ce am scos-o afară pe doamna am intrat din nou în casă și i-am pus pe copiii și soția mea să-și acopere fața cu niște prosoape. Apoi am coborât jos, am luat scara și i-am pus să coboare unul câte unul pe fereastră, în curtea din spatele casei”, a povestit Ionisim Munteanu pentru ziarul italian.

O altă familie care locuiește cu un etaj mai sus a fost salvată ulterior de pompierii sosiți la fața locului pentru a stinge focul. Un bărbat român, I.G., în vârstă de 49 de ani, a suferit de asemenea o intoxicație puternică de la fumul provocat de incendiu și a fost transportat și el la spital alături de bătrâna de 85 de ani. Din fericire, niciuna dintre victime nu se află în pericol de moarte.

Datorită lui Ionisim, dar și unui alt român pe nume Stelian care a contribuit și el la salvarea celor prezenți în clădire, a fost evitată o tragedie de nedescris.

„Nu voi înceta niciodată să-i mulțumesc”, a spus Alessio Guarducci plin de recunoștință față de românul care a salvat viața mamei sale.

Alessio Guarducci – stânga și Ionisim Munteanu – dreapta. Foto: gazzettinodichianti.it

Ionisim a fost găsit de jurnaliștii italieni a doua zi după incendiu făcând curățenie, alături de vecinii săi, în clădire.

„Astăzi nu am fost la muncă, sunt multe lucruri de făcut aici”, a spus eroul român.

Ionisim făcând curățenie în curtea clădirii unde a avut loc incendiul. Foto: gazzettinodichianti.it