Ionuț, mort în Italia în noaptea de Paște. „Avea doar 23 de ani și toată viața înainte, visa să aibă o casă a lui”

Costantin Romeo Ionuț Antonie, este tânărul român de 23 de ani, care a murit într-un mod tragic duminică noaptea spre luni, 6 mai, în timp ce încerca să sustragă haine dintr-un container galben pentru colectarea hainelor uzate, situat în parcul ecologic din localitatea italiană Canonica d’Adda, în provincia Bergamo (Lombardia).

Familia tânărului este răpusă de durere: „Avea doar 23 de ani și toată viața înainte, visa să aibă o casă a lui și, în schimb, a murit în acest mod atât de absurd.”

photo_2024-05-08_09-41-28
Costantin Romeo Ionuț Antonie, mort în Italia la numai 23 de ani. Sursa foto: Eco di Bergamo

Ionuț, cunoscut printre prieteni ca Jony, s-a stabilit în Italia acum 5 ani și lucra ocazional ca zidar, menționează publicația Eco di Bergamo.

El locuia într-o clădire veche de pe via Bergamo la Fara d’Adda, doar la 600 de metri de locul incidentului, la granița dintre localitățile Canonica d’Adda și Fara d’Adda.

Potrivit înregistrărilor de supraveghere, incidentul s-a petrecut la ora 2:00 noaptea.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
photo_2024-05-08_10-00-35
Containerul de haine uzate în care și-a pierdut viața Costantin Romeo Ionuț Antonie. Sursa foto: Eco di Bergamo

Gabriel Barzava, cumnatul lui Ionuț, a povestit cu ochii în lacrimi:

„Duminică am sărbătorit Paștele ortodox împreună în grădină. A fost o zi de sărbătoare și distracție. Apoi, noaptea, nu știu ce i-a venit în minte. Avea doar 23 de ani și toată viața înainte, visa să aibă o casă a lui și, în schimb, a murit în acest mod atât de absurd.”

La 2:00 noaptea – așa cum reiese din înregistrările camerelor de supraveghere interne ale centrului de colectare din Canonica – tânărul a sărit gardul centrului ecologic și a încercat să fure haine, rămânând prins în mecanismul de închidere al containerului galben.

El s-a blocat cu capul și brațele în contanier, până la nivelul toracelui, realizând prea târziu că nu mai poate ieși. Cauza decesului a fost asfixia prin comprimarea diafragmei. Clapa containerului de deasupra capului i-ar fi comprimat cutia toracică, împiedicându-l să respire.

Corpul său a fost descoperit aproximativ șase ore mai târziu de un lucrător, care inițial a crezut că vede haine aruncate neglijent, dar a observat ulterior că erau picioarele unui om.

Abia după o oră de muncă pompierii au reușit extragerea corpului. Ionuț nu avea asupra lui niciun document de identitate și identificarea nu a fost una ușoară.

Ionuț a avut câteva abateri de la respectarea legii, sustrăgând obiecte de mică valoare, dar nu fusese niciodată oficial acuzat și se pare că își îndreptase comportamentul în ultimul timp:

„Până acum cinci luni, uneori făcea aceste prostii de a merge să fure lucruri de mică valoare, dar nu fusese niciodată acuzat. Și apoi se oprise. Alaltăieri noapte, însă, cine știe ce i-a trecut prin minte”, a mai adăugat Gabriel.

Cumnatul tânărului a fost prezent la Spitalul Papa Giovanni XXIII din Bergamo marți dimineața pentru a recunoaște formal corpul lui Costantin Romeo Ionuț Antonie.

Autoritățile au fost informate despre tragedie de către carabinieri, care au transmis toate actele necesare procuraturii pentru investigații ulterioare.

Procurorul Giancarlo Mancusi este așteptat să deschidă un dosar penal în acest caz și să dispună efectuarea autopsiei.

Familia plănuiește să repatrieze corpul lui Ionuț în România, pentru a-l înmormânta în orașul său natal, Târgu Jiu, marcând sfârșitul unei vieți răpuse în mod tragic și mult prea devreme.

Cooperativa „Cuore e salute”, care deține containerul galben, face parte dintr-un consorțiu activ în diferite provincii din Lombardia și așteaptă rezultatele constatărilor carabinierilor – și ale dosarului pe care l-a deschis procurorul Giancarlo Mancusi.

„Când a ajuns operatorul nostru la Canonica – a explicat unul dintre manageri la telefon pentru Corriere della Sera – containerul era deja deschis și nu ne-au dat informații precise despre cele întâmplate.

Nici măcar nu știm cum a murit persoana implicată. Suntem conștienți că zona este supravegheată video și totul a fost înregistrat. Containerul a fost instalat acum câțiva ani și este de tip anti-intruziune cu toate specificațiile de siguranță CE. Din acest motiv este dificil să atribuim ce s-a întâmplat containerului și așteptăm să înțelegem cum s-a comportat persoana implicată.”