Isărescu: Românii plecaţi în străinătate nu construiesc doar case cu banii trimiși în țară

Analiza banilor trimiși în țară de românii care lucrează în străinătate arată că unii au început aici afaceri, ceea ce este un lucru foarte bun, a declarat, vineri, 8 iunie, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu:

„Îţi mai dai seama, dacă te uiţi cu atenţie la cifre, şi care este componenţa remiterilor. Adică au fost iniţial pentru a ajuta familiile din România. Cu timpul s-a constatat că oamenii au vrut să facă mici investiţii. Mici investiţii însemnând case, din patriotism local, din patriotism general, din nevoie, din aspiraţie. Aspiraţia de a veni cândva în ţară. Apoi, uitându-te şi mai atent la aceste cifre, am constatat că unii au remis bani pentru a începe în România mici activităţi de afaceri. Acesta e un lucru foarte bun. Acelea chiar sunt investiţii productive”.

Isărescu a mai spus că o parte dintre migranţi au plecat din sate, din comune, şi probabil vor să deschidă, la întoarcerea în ţară, afaceri în agricultură; asta ar avea un efect pozitiv extraordinar asupra României cel puţin din două motive: „Primul ar fi că potenţialul agricol al țării noastre este subvalorificat. În al doilea rând, alături de investiţiile mari, la fel de importante, investiţiile mici ar stabiliza forţa de muncă”.

Remitenţele băneşti ale românilor din străinătate au fost de 3,792 miliarde euro în 2017, faţă de 3,153 miliarde euro în 2016. În primele trei luni din acest an, ele s-au cifrat la 720 milioane euro.