Ce este ISEE și la ce ne este necesar dacă trăim și muncim în Italia

Indicatorul ISEE – „Indicatore della situazione economica equivalente”

ISEE reprezintă un instrument ce permite măsurarea situației economice a familiilor din Italia. Este un indicator ce ține seama de veniturile, bunurile (mobile și imobile) și caracteristicile nucleului familial (familie tradițională sau persoană singură).

O „declarație de avere” care însumează toate bunurile și veniturile deținute de o persoană singură sau de o familie, după caz.

ISEE este necesar la acordarea de prestații sociale din partea instituțiilor, a tuturor serviciilor sociale a căror plată depinde de situația economică a solicitantului.

ISEE se eliberează în urma prezentării unei declarații DSU (Dichiarazione Sostituiva Unica

DSU este o declarație proprie care conține datele personale de venit și patrimoniale ale unei familii și este valabilă de la data depunerii și până în ziua de 15 ianuarie a anului următor.

DSU, în urma căreia veți primi ISEE, poate fi prezentată:

  • direct la instituția care oferă prestația socială solicitată;
  • la primăria (comune) pe raza căreia domiciliați;
  • la un Centru de Asistență Fiscală (Caf);
  • on-line la INPS.

Datele conținute în DSU sunt în parte autodeclarate (cum ar fi datele cu caracter personal și bunurile deținute de la data de 31 decembrie a anului precedent declarației) și parțial achiziționate de la Agenzia delle Entrate (Irpef) și de la Inps (servicii de asistență socială, asigurări sociale și indemnizații, furnizate de INPS din alte motive decât cele de invaliditate și care nu sunt incluse în venitul total pentru eliberare Irpef).

Persoana care solicită ISEE își asumă răspunderea, chiar și penală, a tuturor datelor declarate în DSU.

ISEE se eliberează, în medie, după circa zece zile de la data prezentării DSU.

Până la 31 decembrie 2017, serviciul de depunere Dsu și eliberare Isee de la Caf este gratuit

Cetățenii, vor putea depune Dichiarazione Sostitutiva Unica și vor putea solicita unui centru de asistență fiscală Caf să le elibereze ISEE gratuit, până la 31 decembrie 2017. Acest lucru a fost comunicat de INPS în urma unui acord cu Consulta Nazionale dei Caf.(laleggepertutti.it)

V-ar mai putea interesa:

SUSȚINE PUBLICAȚIA NOASTRĂ

Te-ar mai putea interesa

Publicitate
Susține publicația noastră!