Italia: 17 regiuni în care vaccinul anti-COVID se poate face în farmacii

Pentru a da un sprint campaniei de vaccinare, 17 regiuni italiene au aderat la inițiativa administrării serului anti-Covid în farmacii sau chiar în centre organizate direct pe plajă. Ultima regiune înscrisă la această inițiativă este Lombardia, care a dat startul vaccinării în farmacii pe 3 august, în timp ce Basilicata, Emilia Romagna, Friuli Venezia Giulia și provincia autonomă Bolzano rămân în afara programului, precizează Federfarma.

„Pentru Basilicata sperăm să încheiem un acord cât mai curând și, în afară de Friuli Venezia Giulia, Emilia Romagna și Bolzano, pentru toate celelalte regiuni au fost semnate convenții și s-au început vaccinările în farmacii”, a declarat Ansei Roberto Tobia, secretar național al Federfarma.

În majoritatea regiunilor sunt administrate vaccinurile Pfizer, Moderna și Johnson și Johnson.

Pentru vaccinarea în farmacie este necesară rezervarea din timp pe site-ul farmaciei respective (dacă există unul), telefonic sau în prezență. Sunt necesare actul de identitate, cardul de sănătate (tessera sanitaria) și formularul pus la dispoziție pe site-ul regiunii sau direct, în farmacie.

Pe site-urile regiunilor se poate vizualiza lista farmaciilor în care se administrează vaccinul. Vaccinarea se efectuează de către farmaciști instruiți corespunzător prin cursuri organizate de Institutul Superior de Sănătate, Federația Națională a Ordinelor Farmacistului și alte instituții acreditate.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Prima regiune care a introdus vaccinul în farmacii a fost Liguria, în luna martie a acestui an. Au fost administrate până în prezent peste 90 335 de vaccinuri anti-Covid, conform datelor de pe site-ul regiunii.

În Veneto, de la 1 iulie s-au administrat în farmacii peste 7 000 de doze de vaccin. „Nu reușim să satisfacem toate cererile – a declarat președintele Federfarma Veneto, Andrea Bellon – pe care le primim de la cetățeni. Există aproximativ 250 de farmacii deja în care se poate face vaccinul, dar nu avem suficiente doze disponibile pentru a acoperi toate cererile.”

În Lombardia, de marți, 3 august, cetățenii cu vârsta de peste 60 de ani pot merge în 21 de farmacii lombarde și pot solicita administrarea vaccinului Janssen, produs de Johnson & Johnson.

Și în Lazio vaccinarea în farmacii continuă, deși în ultimele zile înregistrările s-au făcut manual, din cauza unor probleme tehnice în sistem. În prezent, în regiunea Lazio sunt 600 de farmacii implicate în campania de vaccinare. „800 ne-au transmis disponibilitate, dar numărul limitat de doze nu ne-a permis să le implicăm pe toate”, a declarat Eugenio Leopardi, președinte Federfarma Lazio.

În regiunea Piemont peste 500 de farmacii sunt implicate în această inițiativă. Se pot vaccina în farmacii cetățenii cu vârste între 18 și 79 de ani, care nu prezintă probleme de sănătate.

Există și inițiative unice, cum ar fi vaccinările pe plajă, în Toscana. Succesul obținut pe plaja Follonica (Grosseto), unde autoritățile regionale au lansat o inițiativă adresată tinerilor toscani pentru a-i convinge să se vaccineze, a depășit așteptările organizatorilor.

Inițiativa este deschisă celor cu vârste cuprinse între 12 și 59 de ani și de la 80 de ani în sus, singurii excluși fiind persoanele cu vârsta cuprinsă între 60 și 79 de ani, cărora le este dedicat vaccinul Johnson & Jonson cu acces gratuit, în farmacii, fără rezervare.

„Deja cu 20 de minute de deschiderea punctului de vaccinare de pe plajă cererile erau deja de 150, cât dozele pe care le aveam la dispoziție, fiind necesare alte 50 de doze. Cel mai tânăr vaccinat a fost un băiat născut în 2009”, se poate citi pe site-ul regiunii.