Italia: 20 de români testați pozitiv la COVID-19 au fugit din carantină și s-au întors în țară

Un număr de 20 de muncitori sezonieri români din regiunea Trentino Alto-Adige au fost denunțați de carabinierii italieni după ce s-a constatat că au abandonat carantina, deși aveau rezultat pozitiv la testul de coronavirus. Lucrătorii români s-au întors acasă, în România, dar conform legilor italiene ei riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 3 luni la 1 an și 6 luni,  informează Giornale Trentino.

Carabinierii din regiunea italiană Trentino Alto-Adige au denunțat recent 25 de persoane care au abandonat carantina, deși erau testate pozitiv cu Covid-19. Cazurile constatate și raportate la Parchetul din Bolzano s-au înregistrat în Val Venosta, Val Pusteria și Bassa Atesina. Dintre cele 25 de persoane, 20 sunt cetățeni români, 2 bulgari, 2 italieni și un bărbat din Republica Moldova.

În Val Venosta sunt 16 muncitori care nu au respectat izolarea dintre care 13 români, 2 bulgari și un moldovean, toți angajați la recoltarea de mere. Toți cei 16 români au fost testați pozitiv la coronavirus, unii făcând un singur test, dar sunt printre ei și care au făcut două teste, ambele cu rezultatul pozitiv. Prin urmare, ar fi trebuit să se izoleze imediat și să rămână în carantină la locuințele puse la dispoziția lor de către angajatorii agricoli. În toate cele 16 cazuri, carabinierii au constatat cu ajutorul informațiilor primite de la angajatori și de la alți muncitori, adesea compatrioți, că suspecții au plecat în țara de origine. Un comportat iresponsabil, scrie sursa citată, deoarece în mijloacele de transport cu care au călătorit au reprezentat surse de contagiune pentru ceilalți călători.

Alți 6 români, lucrători sezonieri în agricultură la două ferme din Aldino și pozitivi la testul pentru coronavirus, au dispărut fără urmă. La fel ca în cazul de mai sus, carabinierii au reconstituit faptele și au constatat că românii au făcut cale întoarsă spre casă.

Ultimul român denunțat este un muncitor agricol român în vârstă de 34 de ani, care a fost pus în izolare împreună cu angajatorul său. Deși nu avea voie să părăsească locuința, acesta a plecat cu un microbuz în România, numai că a avut ghinionul ca autovehiculul să fie oprit între Rasun și Valdaora de carabinieri pentru un control. Militarii au verificat datele celor opt pasageri cu lista furnizată zilnic de autoritățile sanitare din Alto Adige și au descoperit că bărbatul ar fi trebuit să fie de fapt în carantină.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Toți cei 20 de români se fac vinovați de încălcarea articolului 260 din Testo Unico delle Leggi Sanitarie RD 27/07/1934, n. 1265, conform căruia oricine nu respectă un ordin dat cu scopul de a preveni răspândirea unei boli infecțioase este pedepsit cu închisoare de la 3 la 18 luni și cu o amendă cuprinsă între 500 și 5.000 de euro.