Italia: 26 de muncitori români exploatați în agricultură. Doi antreprenori agricoli arestați

Doi antreprenori din localitatea Montalto di Castro, provincia Viterbo (Lazio), au fost puși sub arest la domiciliu în dimineața zilei de sâmbătă, 25 aprilie, acuzați fiind de exploatarea a 30 de muncitori în agricultură, dintre care 26 sunt cetățeni români. Unui alt antreprenor în schimb i-a fost interzis să mai continue activitatea comercială, acesta fiind anchetat la rândul său pentru intermedierea ilegală a forței de muncă.

Potrivit celor relatate de autoritățile locale, citate de ziarul Il Messaggero, strategia suspecților a fost probată de anchetatori în timpul sezonului agricol din 2019 în urma unor servicii de monitorizare . Mai exact, carabinierii au constatat că proprietarul uneia dintre societățile în cauză, un cetățean român, era cel care recruta persoane nevoiașe, în timp ce titularul și administratoarea celeilalte societăți agricole, profitând de dificultățile economice prin care treceau lucrătorii, i-au exploatat prin muncă până la 12 ore pe zi, în condiții igienice deplorabile și fără măsuri de siguranță, plătindu-i cu mult sub suma stabilită prin contractul colectiv național de muncă din sector.

În total, 30 de persoane, dintre care 26 de origine română (doar 10 lucrau în regulă și 16 la negru) și 4 de origine marocană, clandestine, erau supuse amenințărilor și intimidărilor din partea angajatorilor pentru a tolera condițiile de muncă și, în special, pentru a nu-i denunța. Lucrătorii erau folosiți în munca pe câmpurile din localitățile Montalto di Castro, Cellere și Canino din provincia Viterbo, mai precizează autoritățile.