Italia: 300 de badante din Europa de Est exploatate de o italiancă. Anchetat și un intermediar român

Intermedierea ilegală și exploatarea forței de muncă sunt acuzațiile aduse de Garda de Finanțe unei italience din provincia Bologna care a profitat de disperarea a circa 300 de femei originare din Europa de Est pe care le-a exploatat în sectorul asistenței familiale din Italia. Anchetat de asemenea și un bărbat român care s-ar fi ocupat de recrutarea lucrătoarelor, ceea ce indică faptul că foarte multe dintre acestea erau românce.

Potrivit celor relatate de Garda de Finanțe italiană, Francesca Fraiese, în vârstă de 46 de ani și rezidentă în localitatea San Lazzaro di Savena, provincia Bologna, deținea patru cooperative și societăți prin care oferea servicii de asistență familială în zonă. Sediile acestor firme se aflau în via Massarenti din Bologna și în localitatea Casalecchio di Reno, din aceeași provincie.

Ancheta efectuată de Garda de Finanțe italiană a pornit în urma unor verificări făcute de INPS (Institutul Național de Providență Socială din Italia) care au scos la iveală faptul că existau unele nereguli în contractele de muncă gestionate de cooperativele conduse de Fraiese. Cooperativa principală, mai precizează sursa citată, se numea „Nuovi Angeli Azzuri” și oferea servicii de îngrijire 24 de ore din 24 pentru bătrâni și bolnavi.

Din 2014 și până în prezent, au constatat anchetatorii, au fost exploatate circa 300 de badante, aproape toate provenind din Europa de Est. Unele dintre acestea au depus plângeri în care povesteau cum, aflându-se în dificultate economică, au apelat la cooperativa menționată mai sus pentru a găsi un loc de muncă. Adesea, intermedierea între patroana italiancă și femeile în cauză era făcută de un angajat al cooperativei, un bărbat român în vârstă de 40 de ani, care acum este anchetat și el în stare de libertate. Un alt mod de a le recruta pe aceste femei era prin publicarea unor anunțuri în interiorul stațiilor de autobuz unde, de obicei sosesc, autocare din Europa de Est, dar și în ziare sau pe internet.

Femeile exploatate au recunoscut că au acceptat salarii foarte mici, cu doar câțiva euro pe oră, doar pentru a avea un loc de muncă, acceptând totodată să semneze contracte la proiect sau de colaborare care aveau rolul de a ascunde faptul că raportul de muncă era de tip subordonat. Acest tip de contracte o scuteau astfel pe Francesa Fraiese de plata unor sume uriașe către statul italian, corespunzătoare contribuțiilor și taxelor pentru badantele angajate. Sume pe care ea le primea însă de la familiile care aveau nevoie de o îngrijitoare, în medie acestea plătind cooperativei circa 1.200 de euro pentru serviciile acestora.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Refuza să plătească, în numeroase circumstanțe, contribuțiile care revin angajaților, efectuând astfel încălcări grave ale normativei fiscale și providențiale, reușind să cucerească în același timp cote înalte pe piața muncii din acest sector din moment ce, datorită economiilor ilegale obținute din exploatarea muncitorilor și în dauna autorităților fiscale, oferea serviciile sale la prețuri mult mai mici decât concurența. În plus, conturile curente ale cooperativelor – care în mod formal ar fi trebuit să urmărească interesele tuturor angajaților – au fost golite de patroană pentru a achiziționa chiar și numeroase bunuri de lux (bijuterii, poșete, călătorii)”, scrie Garda de Finanțe.

La încheierea anchetei, judecătorul pentru anchete preliminarii, Domenico Truppa, a emis un mandat de arestare la domiciliu pe numele femeii italience, măsură cerută de procurorul Rossella Poggioli.