Italia: 960 de persoane dintre care 330 de români au încasat fraudulos venitul de cetățenie. Escrocherie de milioane de euro

Agenții Poliției Municipale din Torino au descoperit în urma unei anchete 960 de persoane, dintre care 330 de cetățenie română, beneficiare ale venitului de cetățenie pe care l-au obținut cu documente false. O escrocherie de aproximativ șase milioane de euro în dauna statului italian, informează Torino Today.

Această sumă reprezintă estimarea făcută de agenții Direcției Operaționale Speciale a Poliției Municipale Torino, de la care a început ancheta. Ei au prins un cetățean de naționalitate română făcând retrageri de bani dintr-un bancomat, cu numeroase carduri electronice de plată.

Suspicioși, agenții l-au abordat pentru informații suplimentare și au descoperit că acesta deținea numeroase carduri „postepay”, emise pentru venitul de cetățenie și întocmite către terțe persoane ce nu erau prezente la fața locului.

Bărbatul a fost denunțat de îndată la autoritatea judiciară, i-au fost confiscate cardurile de venit de cetățenie deținute în mod necuvenit și au fost demarate cercetări pentru stabilirea valabilității cardurilor respective.

Rezultatele anchetei au dovedit că de fapt mai mulți deținători ai cardurilor de venit de cetățenie au declarat, în cadrul regimului de autocertificare, un ISEE (instrument ce permite măsurarea situației economice a familiilor) egal cu zero.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În plus, toți aveau aceeași reședință, în via della Casa Comunale 3, o adresă virtuală creată de municipalitatea din Torino, pentru a oferi o reședință refugiaților, persoanelor străine care dețin protecție internațională și umanitară.

Reședința, o cerință fundamentală pentru obținerea și menținerea venitului de cetățenie, a ridicat îndoieli cu privire la legalitatea declarațiilor și a fost astfel efectuată o evaluare la terminalul de evidență al Municipiului Torino, unde suspecții erau cu toții „inexistenți” nu doar la adresa respectivă, ci pe întreg teritoriul municipal.

În datele registraturii cu listele puse la dispoziție de INPS (Institutul Național de Protecție Socială) ce conțineau toate cererile de venit de cetățenie în care a fost declarată o reședință pe strada respectivă, polițiștii au descoperit că nu mai puțin de 330 de cetățeni români s-au declarat rezidenți în același loc.

Acest element a întărit suspiciunea de acces la beneficiile venitului de cetăţenie pe baza unor documente false. În plus, cei 330 de români verificați nu se aflau fizic pe teritoriul Italiei.

Continuând cercetările, poliția a filtrat alte 630 de persoane de diferite naționalități care au declarat date false și reședințe inexistente, pentru a obține în mod ilegal venitul de cetățenie. Pentru aceștia, dar și pentru cele 330 de persoane de naționalitate română, Parchetul din Torino a dispus întreruperea furnizării veniturilor de cetățenie.

Investigațiile sunt în curs de desfășurare și vor continua, atât pe frontul retragerilor de numerar din bancomate, cât și pe partea din venit destinată achiziției de produse de primă necesitate, efectuată în anumite unități comerciale.

Aceste magazine, în schimbul unei plăți cu cardul de cetățenie în valoare de 500 de euro, pentru o cheltuială minimă returnau restul în numerar, devenind astfel adevărate distribuitoare de numerar.