Italia, 55 de români acuzați că au înșelat statul cu sute de mii de euro. Au făcut declarații false

Cincizeci și cinci de români au fost denunțați de Garda Financiară din La Spezia, în urma unei investigații privind fraudarea sistemului de ajutor social cunoscut sub numele de „Reddito di cittadinanza” (Venitul de cetățenie).

Dintre aceștia, 32 sunt acuzați că au primit în mod fraudulos suma totală de aproximativ 300.000 de euro, în timp ce alți 17 indivizi sunt cercetați pentru infracțiunea de substituire de persoană și șase pentru spălare de bani, informează La Nazione.

Ancheta a început după ce autoritățile au observat un flux neobișnuit de cetățeni români care vizitau repetat diverse oficii poștale din provincie pentru a retrage cardurile asociate acestui ajutor financiar.

Supravegherile extinse au dezvăluit că mulți dintre solicitanți nu vorbeau italiană și erau însoțiți de alți compatrioți care traduceau pentru ei, ceea ce a ridicat suspiciuni cu privire la îndeplinirea unuia dintre criteriile esențiale: rezidența în Italia de minimum 10 ani.

Investigațiile ulterioare au confirmat că multe dintre cererile pentru „Reddito di cittadinanza” cuprindeau informații false pentru a masca faptul că beneficiarii nu erau cetățeni italieni.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ca urmare, cei care au primit în mod ilegal ajutoarele sociale au fost denunțați, iar autoritățile au alertat INPS (Institutul Național de Previdență Socială) pentru a opri distribuirea altor 168.000 de euro în mod fraudulos.