Italia, 7.000 de oameni morți din cauza azbestului într-un singur an. Alți 10.000 s-au îmbolnăvit

În Italia, alarma privind azbestul rămâne activă. Anul 2023 a înregistrat aproximativ 7.000 de decese și 10.000 de noi cazuri de boli legate de azbest, conform datelor recente publicate de „Osservatorio Nazionale Amianto”.

Această problemă persistentă este amplificată de prezența a 40 de milioane de tone de azbest în peste un milion de locații.

Statisticile sunt îngrijorătoare, în 2023, au fost raportate aproximativ 2.000 de cazuri de mezoteliom (cancer care apare în stratul subțire de țesut care acoperă majoritatea organelor interne, numit mezoteliu) și 4.000 de noi diagnostice de cancer pulmonar legate direct de expunerea la azbest.

Procentul de mortalitate asociat cu aceste boli este extrem de ridicat, cu aproximativ 93% dintre pacienții diagnosticați cu mezoteliom decedând în cinci ani, iar rata de supraviețuire pentru cancerul pulmonar este de doar 12%.

Alte boli precum asbestoza și diverse tipuri de cancer (laringian, faringian, esofagian, gastric, colorectal, ovarian și colangiocarcinom hepatic) contribuie de asemenea la un număr alarmant de decese anuale.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Situația este gravă în regiunile Lombardia, Piemonte, Liguria și Lazio, care reprezintă peste 56% din cazurile raportate, cu o medie anuală de diagnostice între 1.500 și 1.800 de cazuri.

Pe lângă siturile industriale, azbestul este prezent în mod alarmant și în infrastructurile educaționale și de sănătate: peste 2.500 de școli, 1.500 de biblioteci și instituții culturale, și cel puțin 500 de spitale conțin materiale cu azbest.

Aceasta expune zilnic sute de mii de elevi, profesori și personal medical la riscuri semnificative.

Osservatorio Nazionale Amianto insistă asupra necesității unei acțiuni guvernamentale urgente pentru a combate această criză sanitară și pentru a proteja viitorul cetățenilor săi.

Îndemnul este clar: numai eliminarea completă a azbestului poate preveni tragediile viitoare legate de acest material periculos.