Italia: Acordeonul românului ucis de mafie la Napoli a fost expus într-o nouă vitrină

La 10 ani de la tragicul eveniment, acordeonul românului Petru Bîrlădeanu, victimă inocentă a Camorrei, va rămâne expus într-o nouă vitrină din interiorul stației de cale ferată Montesano, Napoli. Inaugurarea a avut loc în aceste zile, iar inițiativa aparține unor asociații și federații anti-mafia, cu sprijinul „Regiunii Campania.” Vitrina în care este expus acordeonul, străpuns de un glonț, a fost realizată de arhitecta Antonella Palmieri.

„Am vrut să redăm demnitate acestui instrument și poveștii lui Petru, convinși fiind că acordeonul românului ucis fără nicio vină, poate trezi în sfârșit conștiințele tuturor celor care trec prin această gară” a spus Gianmario Siani, membru al organizației Libera Vomero – Arenella.

 

În seara zilei de 26 mai 2009, un grup criminal de opt persoane pe patru motociclete, au intrat pe contrasens în via Pignasecca, până în piața din apropierea gării Montesanto și au început să tragă cu mitralierele la întâmplare pentru a-și marca teritoriul. Piaţa era plină de oameni, un elev italian în vârstă de 14 ani a fost atins de un glonţ la umăr și un muzicant român de 33 de ani, Petru Bîrlădeanu, a fost ucis.

Petru Bîrlădeanu îşi câştiga pâinea cântând în pieţe şi în metrou cu acordeonul, iar în acel moment mergea cu soţia sa, Mirela Boboacă, (29 de ani) spre staţia Cumana. O rafală l-a lovit din greşeală pe Petru și un glonţ a trecut prin acordeon. Conaționalul nostru s-a prăbușit la pământ, în interiorul gării, sub privirile indiferente ale trecătorilor. A murit în brațele soției sale iar în urma sa a lăsat doi copii, o fetiță și un băiețel.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Stația de tren în care și-a dat sufletul Petru Bârlădeanu, azi îi poartă numele

Ca urmare a acestei tragedii, începând din 26 mai 2016, stația Montesanto a fost numită după Petru Bîrladeanu. În interiorul gării există și o placă memorială pe care scrie: „În amintirea lui Petru Bîrlădeanu, România 1976 – Napoli 2009, victimă inocentă a Camorrei”.