Italia: Al 13-lea salariu sau „Tredicesima”. Informații utile și perioada în care este plătit

În luna decembrie a anului 2023, lucrătorii dependenți, atât din sectorul public, cât și din cel privat, vor primi „tredicesima”, o plată suplimentară ce reprezintă al 13-lea salariu.

Această plată extra, prevăzută atât pentru angajații statului, cât și pentru cei din sectorul privat și pensionari, este programată să fie efectuată în general înainte de Crăciun, cel mai adesea pe la mijlocul lunii.

Conform Decretului Legislativ nr. 350 din 25 septembrie 2001, statul italian este obligat la plata „tredicesimei” împreună cu salariul din decembrie pentru angajații săi.

În sectorul public, „cedolino NoiPA”, fluturașul de salariu pentru luna decembrie, este eliberat cu aproximativ zece zile mai devreme decât de obicei.

Acest lucru înseamnă că „tredicesima” este depusă în conturile angajaților între 13 și 15 decembrie.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pentru angajații sectorului privat, plata acestei gratificații de Crăciun se face, de obicei, odată cu salariul lunii decembrie.

Pentru angajații statului, datele exacte de plată ale tredicesimei sunt stabilite de Anexa 1 a Decretului Legislativ 350/2001.

Aceasta este de obicei acordată în prima jumătate a lunii decembrie, cel mai adesea până pe 15 sau 16 decembrie, cu excepția cazului în care aceste date cad în weekend, caz în care plata este avansată în prima zi lucrătoare.

Anul acesta, datele de reținut sunt 14 decembrie pentru profesorii din școlile materne și elementare, 16 decembrie pentru personalul didactic suplinitor temporar și 15 decembrie pentru personalul administrat de direcțiile provinciale ale Trezoreriei cu roluri de cheltuieli fixe. Pentru ceilalți angajați publici data este 16 decembrie.

În ceea ce privește sectorul privat, tredicesima este stipulată în contractele colective de muncă (CCNL).

Data de creditare a plății suplimentare poate varia în funcție de contractul de muncă și de sectorul de activitate.

Este important de menționat că, deși angajatorii pot alege să plătească „tredicesima” mai devreme, nu au voie să amâne plata peste termenul limită stabilit de CCNL.

„Tredicesima” trebuie plătită tuturor lucrătorilor dependenți, fie că sunt angajați pe termen determinat sau nedeterminat, publici sau privați.

Aceasta se aplică și lucrătorilor domestici (menajere, îngrijitori, bone), precum și pensionarilor. De asemenea, lucrătorii cu normă parțială (part-time) au dreptul la tredicesima.

Nu beneficiază de această plată suplimentară lucrătorii autonomi, cei cu partita IVA, lucrătorii pe proiect și cei parasubordonați.