Italia, alegeri locale 2021. Românii rezidenți pot vota dacă se înscriu pe listele electorale suplimentare

În Italia, în anul 2021, se vor organiza alegeri administrative pentru primari și consilieri în 1.291 de localități, printre care și cele mai mari orașe ale țării cum ar fi: Roma, Milano, Torino, Napoli, Bologna, Trieste. Alegerile locale vor avea loc la o dată cuprinsă între 15 aprilie și 15 iunie.

Alături de cetățenii italieni, la alegerile locale pot candida și au drept de vot și românii înscriși pe listele electorale suplimentare. Își vor putea alege astfel primarii și consilierii care vor administra localitatea unde își au domiciliul.

Pentru a avea drept de vot la alegerile locale din această țară românii rezidenți trebuie însă să se înscrie pe listele electorale. Înscrierea se poate face cu cel puţin 40 de zile înainte de data alegerilor. După această dată au dreptul sa voteze doar cu acordul special al comisiei electorale italiene.

Cererea de înscriere pe listele electorale se depune la primăria de reședință. În unele cazuri este posibil ca cererea să poată fi trimisă prin poştă sau online. Odată înscris, cetățeanul român rămâne pe liste pentru toate alegerile succesive şi, dacă își schimbă rezidența, este în mod automat înscris pe lista suplimentară a noii primării.

Alegătorii înscriși pe listele suplimentare votează la secția de votare în a cărei circumscripție teritorială își au reședința.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În Italia sunt peste un milion de români rezidenți care ar putea avea drept de vot la alegerile din acest an.

Lista cu localitățile unde vor avea loc alegeri administrative în 2021o puteți consulta aici: https://www.tuttitalia.it/elezioni-italiane/elezioni-comunali-2021/