Italia: Alertă cu cod roșu de vreme rea într-o regiune și cod galben în alte 12 regiuni

Regiunea Emilia-Romagna din Italia se confruntă cu o nouă amenințare meteorologică severă, după ce protecția civilă a emis o alertă roșie pentru mare parte din regiune, deja afectată de precipitații și inundații în ultimele zile.

Situația este critică mai ales în zona metropolitană a orașului Bologna, atât în câmpie, cât și în coline, precum și în Ravenna.

„Așteptăm inundații pe toate cursurile de apă din sectorul central-estic al regiunii”, avertizează autoritățile.

Avertizarea de vreme severă se extinde și asupra restului peninsulei italiene, cu o alertă galbenă pentru regiunile Abruzzo, Basilicata, Campania, Calabria, Lazio, Lombardia, Marche, Molise, Puglia, Sicilia, Trentino Alto Adige și Umbria.

Miercuri seara, primarul din Ravenna și totodată președintele provinciei, Michele de Pascale, a anunțat că se efectuează „monitorizări cu voluntari pe toate cursurile de apă potențial afectate de elemente de fragilitate și probleme care nu sunt vizibile, dar care s-au acumulat în ultimele zile din cauza inundațiilor. Am activat un sistem de mesagerie pentru toți cetățenii”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Edilul a avertizat că cetățenii vor primi apeluri și mesaje, subliniind: „Acestea sunt mesaje din partea Primăriei Ravenna pentru a vă informa despre evoluția situației de urgență.

Sfatul meu este să fiți extrem de prudenți, să nu vă apropiați de cursurile de apă, să monitorizați alertele care sunt emise și să luați toate măsurile de precauție înainte de a avea loc alerta.

În momentul în care se produce o alarmă precisă și specifică, trebuie să urmați instrucțiunile și să nu vă angajați în alte comportamente: să urcați la etajele superioare, să nu mergeți cu mașina, să nu coborâți în subsoluri.”

Astăzi, orașul se așteaptă la o nouă rundă de vreme severă. Protecția civilă a emis o alertă roșie atât pentru zonele de câmpie cât și pentru cele colinare.

Autoritățile din Bologna și Ravenna îndeamnă cetățenii să efectueze doar deplasările necesare și să nu rămână în apropierea cursurilor de apă.

„Datorită precipitațiilor așteptate, sunt prevăzute inundații pe toate cursurile de apă din sectorul central-estic al regiunii, cu posibila ocupare a zonelor de luncă, afectarea digurilor și dificultăți în evacuarea apei în rețeaua hidrografică minoră și de bonificație.

Se pot produce fenomene de eroziune și alunecări de teren pe versanți, mai probabile în sectorul colinar și montan central-estic”, avertizează autoritățile.

În special, „criticitatea hidraulică și hidrogeologică (adică riscul de inundații și alunecări de teren) în câmpie și colinele bologneze este legată de numeroasele vulnerabilități încă active pe teritoriul afectat de evenimentele din 2-3 mai”.

În contextul acestei situații de urgență, Primăria Bologna a activat Centrul Operațional Comunal de Protecție Civilă și astăzi primarul Matteo Lepore va prezenta la Palazzo Malvezzi amploarea daunelor cauzate de prima undă de vreme severă și intervențiile de remediere.