Italia, alertă de vreme rea în 11 regiuni. Ploile, vijeliile și ninsorile au pus stăpânire pe întreaga peninsulă

Ninsori, ploi abundente și vijelii cu vânturi puternice continuă să facă ravagii în Italia. La Roma un tânăr a fost rănit după ce un copac a căzut peste mașina în care se afla, râul Arno care străbate orașul Florența a depășit cu mult limita normală, în regiunea Trentino Alto-Adige din cauza ninsorii abundente multe locuințe au rămas fără curent electric, iar alerta de astăzi a Protecției Civile se adresează și regiunilor sudice ale peninsulei.

În Toscana reprezentanții Protecției Civile italiene îi sfătuiesc pe cetățeni: „Îndepărtați-vă de malurile râurilor!” și avertizează că în următoarele ore condițiile meteorologice nu se vor schimba, ba chiar vor afecta și sudul peninsulei.

Râul Arno în Florența

Valul de vreme rea produs de o perturbație atlantică continuă să invadeze o mare parte a Italiei și reprezintă pericole de inundații în 11 regiuni.

Problemele cele mai mari sunt în Trentino Alto-Adige, în special în zona Brunico și Val Pusteria, unde 11.000 de familii au rămas fără curent electric și peste 40 de străzi au fost închise circulației în urma cantităților masive de zăpadă căzute în ultimele două zile. Pericolul de avalanșe este ridicat. Daune enorme au fost aduse agriculturii, spun specialiștii. Rețeaua de telefonie Tim informează despre „situații critice” atât în rețeaua fixă, cât și în rețeaua mobilă în special în Val Pusteria, Valle Aurina și Val Badia.

Ninsori abundente în Trentino Alto-Adige

În Veneto nu numai orașul Veneția este inundat de ape, unde astăzi în jurul orei 13.00 în urma mareelor se așteaptă ca nivelul acestora să ajungă la 160 de centimetri. „Să ne amintim că există o întreagă regiune în genunchi”, a declarat guvernatorul Luca Zaia, făcând referire la orașele de pe coasta venețiană, zonele Polesine și Treviso, la localitățile Chioggia, Caorle și Jesolo, dar și la zonele muntoase unde sunt probleme de viabilitate și pentru unele localități există riscul de a fi complet izolate.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Veneția inundată

În Friuli Venezia Giulia, mareea a provocat perturbări în Villaggio dei pescatori, la Trieste și Grado. Este stare de alertă și în zona Pordenone din cauza precipitațiilor intense. În Florența, Protecția civilă a orașului invită cetățenii să nu poposească în apropierea râului Arno, al cărui nivel a crescut din cauza ploilor la peste 4 metri depășind primul nivel de alarmă. Situația râului este monitorizată în mod constant de către autorități.

Probleme și în regiunile nord-vestice. O sută cincizeci de familii sunt izolate în Via Bandette și în Ventimiglia (Imperia) din cauza închiderii șoselei în urma riscului de prăbușire a zidului stâncos. În provincia Cuneo sunt încă 4.000 de case fără energie electrică.

Nici centrul peninsulei nu a fost scutit de vremea rea. La Roma a fost transportat în stare gravă la spital un tânăr în vârstă de 23 de ani care conducea mașina distrusă ieri seară, la ora 21.00, de un copac căzut din cauza vremii nefavorabile. În noaptea trecută în Via Cassia Nuova, în apropiere de Corso Francia, un alt copac a căzut pe o mașină în tranzit. În acest caz șoferul a rămas nevătămat. S-au înregistrat peste 200 de intervenții ale pompierilor în urma copacilor și a ramurilor căzute, precum și a altor pericole cauzate de ploile și vijeliile care au continuat pe tot parcursul nopții.

Roma, arbori căzuți din cauza vântului puternic. Foto: Roma Today

Inundații, de asemenea, în Napoli, în special în Rione Sanità, din cauza stării precare a sistemului de colectare a apei. În zona Caserta un vânător în vârstă de 74 de ani s-a salvat din apele râului Volturno refugiindu-se împreună cu câinele său pe singura fâșie de pământ care a rămas uscată, până când poliția forestieră i-a găsit și dus într-o zonă sigură.

- Continuarea după publicitate -

Astăzi, Protecția Civilă avertizează că furtunile, căderile de zăpadă și ploile vor continua în nord-est, în centrul țării, iar efectele perturbației vor fi resimțite și în sud: mai întâi în Campania, apoi în Sardinia, Calabria, Basilicata și Puglia. De asemenea, se menține cod roșu de vreme rea în Liguria, Emilia-Romagna, Toscana și Umbria și cod galben pe aproape tot teritoriul Italiei.

@rotalianul