Italia: Alocație de până la 175 euro pe lună pentru copiii românilor rezidenți de cel puțin doi ani în această țară

Începând de la 1 ianuarie 2022, se vor putea depune în Italia, de către familiile cu copii, cererile pentru „alocația unică universală” (assegno unico), care va fi primită începând din luna martie anul viitor. De alocația unică vor beneficia și cetățenii străini, inclusiv românii, rezidenți de cel puțin 2 ani pe teritoriul Italiei.

Rezidența nu trebuie să fie una continuă, poate fi și periodică. Cerințele includ, de asemenea, domiciliul și plata impozitelor în Italia, informează ANSA.

Schema de implementare a alocației unice, care a absorbit practic alocația pentru nucleul familial și bonusul bebe, va însoți copiii din luna a șaptea de sarcină până la vârsta de 21 de ani, atât timp cât studiază sau fac stagii cu venit minim.

Beneficiul se va calcula în funcție de numărul de copii, de prezența persoanelor cu dizabilități, precum și în funcție de veniturile părinților.

Alocația lunară va urca până la 175 de euro pentru fiecare copil, dar va scădea la 85 de euro pentru tinerii între 18 și 21 de ani și la 50 de euro pentru copiii din familiile cu venituri mari.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

De exemplu, pentru un ISEE (indice economic anual) până la 15.000 de euro se va primi suma maximă, de 175 de euro lunar pentru un copil, 350 pentru doi, 610 pentru trei și 970 pentru 4. În același timp, familiile cu „patru copii sau mai mulți copii” vor primi o „suprataxă forfetară” suplimentară de 100 de euro.

Dacă mama are sub 21 de ani, va primi 20 de euro în plus pentru fiecare copil al său.

În schimb, pentru un ISEE de peste 40.000 de euro, familiile cu un copil vor primi doar 50 de euro, 100 de euro cu doi copii, 165 de euro cu trei copii, 330 de euro cu 4 copii.

Cererile vor putea fi depuse la INPS, începând cu 1 ianuarie pentru perioada: martie 2022 – sfârșitul lunii februarie 2023.