Italia: Antreprenor român dat în judecată de un alt român care a lucrat la el 2 zile și a suferit un accident de muncă

Un antreprenor român în sectorul construcțiilor din localitatea italiană Chieri, lângă Torino, riscă să fie condamnat la patru luni de închisoare după ce a recrutat un zugrav, tot de origine română, care după 2 zile de muncă (la negru) ar fi suferit un accident pe șantier și apoi l-a dat în judecată.

Potrivit Cuneo Dice, totul a început în luna februarie 2017 când antreprenorul român, cu inițialele A.G., ar fi recrutat un zugrav român în vârstă de 41 de ani pentru a executa unele lucrări pe un șantier din localitatea Moretta, provincia Cuneo. Cei doi români s-au deplasat împreună pe șantierul respectiv, iar zugravul a început imediat munca. După numai două zile însă, muncitorul român a suferit un accident grav de muncă după ce și-a pierdut echilibrul și a căzut de pe o schelă, de la o înălțime de circa doi metri jumate.

Conform celor relatate de zugravul român, antreprenorul l-a condus atunci acasă și i-a dat 100 de euro pentru munca prestată, fără să denunțe însă la INAIL (Istituto nazionale per l’assicurazione contro gli infortuni sul lavoro) accidentul de muncă din cauză că zugravul lucra la negru pe acel șantier. Muncitorul român a fost nevoit să se deplaseze apoi la secția Urgențe, unde medicii au constatat că are glezna stângă fracturată. Pe lângă cele 150 de zile de recuperare medicală, doctorii au fost nevoiți să-i implanteze muncitorului român și o placă la gleznă, iar acesta ar fi rămas cu o invaliditate permanentă care-l împiedică să mai practice meseria sa.

Procuratura din Cuneo a deschis o anchetă în acest sens și din investigațiile efectuate rezultă că muncitorul lucra singur pe acea schelă. Zidarii și instalatorii, prezenți și ei pe șantier în cursul celor două zile, au confirmat că l-au văzut la fața locului pe zugravul accidentat, dar spun că nu l-au văzut lucrând. Antreprenorul, în schimb, susține că nu l-a recrutat niciodată pe zugravul român și spune că acesta a venit pe șantier doar pentru a face o estimare a costurilor pentru lucrările necesare. Mai mult, A.G. afirmă că muncitorul șchiopăta deja înainte de ajunge pe șantierul său.

Procurorul care se ocupă de caz însă, Attilio Offman, consideră însă că acuzațiile aduse antreprenorului român sunt valide și că lungile conversații telefonice dintre A.G. și conaționalul său zugrav din zilele precedente accidentului demonstrează că între cei doi exista deja un acord de muncă. Pentru aceste fapte, Procuratura a cerut judecătorului să-i aplice antreprenorului român o pedeapsă de 4 luni de închisoare.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Avocatul muncitorului român cere între timp o despăgubire materială în valoare de 20.700 de euro, plus 5.000 de euro pentru pierderea posibilității de a mai practica meseria sa și 3.000 de euro pagube morale. Avocatul apărării a cerut în schimb achitarea acuzatului. Sentința în acest caz, de care se ocupă judecătorul Massimo Scarabello, va fi pronunțată în data de 17 octombrie a.c.

Te-ar mai putea interesa și: