Italia, culorile regiunilor începând cu data de 17 mai. Doar una în zona portocalie

Începând de luni, 17 mai 2021, aproape toată Italia va deveni zonă galbenă, cu mai puține restricții anti-Covid. Doar regiunea Valle d’Aosta va rămâne în zona portocalie, conform ordonanței semnată de ministrul Sănătății, Roberto Speranza.

Trec în zona galbenă și regiunile Sicilia și Sardinia care se aflau în portocalie, Italia devenind astfel, începând de luni, aproape în totalitate „galbenă”. Trei regiuni, Sardinia, Friuli-Veneția Giulia și Molise, ar putea aspira în curând la zona albă.

În regiunile considerate zone galbene programul guvernului de relaxare a restricțiilor este în vigoare de trei săptămâni. Barurile și restaurantele pot servi clienții la masă, dar numai în aer liber și până la ora 22:00. De asemenea, cinematografele și teatrele își pot relua activitatea, dar cu respectarea protocoalelor de distanțare în interiorul sălilor de spectacol. Deplasarea între regiunile considerate zone galbene se face în mod liber.

Conform datelor de monitorizare săptămânală a Institutului Superior de Sănătate nicio regiune nu este clasificată ca fiind cu risc ridicat, patru regiuni (Calabria, Lombardia, Toscana și Umbria) au o clasificare de risc moderat. Toate celelalte sunt cu risc scăzut de transmitere a virusului SARS-CoV-2.

Comisarul pentru situații de urgență, Francesco Figliuolo, care conduce campania de vaccinare în Italia, a trimis o scrisoare regiunilor pentru a da undă verde programărilor, din 17 mai, și pentru persoanele născute până în 1981, deci pentru cele cu vârsta de peste 40 de ani.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Regiunile și provinciile autonome au dreptul să facă programări începând cu data de 17 mai și pentru cetățenii cu vârste de peste 40 de ani, adică cei născuți până în 1981”, se arată în documentul respectiv, în care se însă mai este specificat: „Este absolut necesar să se acorde o atenție specială persoanelor vulnerabile, grupelor de vârstă peste 60 de ani, cetățenilor cu comorbidități, până la garantarea unei acoperiri maxime.”