Italia: Aprobat „Codul roșu”, noua lege de prevenire şi combatere a violenței împotriva femeilor

Senatul italian a aprobat proiectul de lege numit „Codice rosso” (Codul roșu) care conține noi măsuri de sancționare a violenței împotriva femeilor, proiect propus de ministrul Administrației Publice, Giulia Bongiorno, împreună cu ministrul justiției, Alfonso Bonafede și aprobat anterior și de Camera Deputaților.

Noua lege prevede o procedură mai simplă și mai rapidă pentru denunțarea cazurilor de violență împotriva femeilor. Odată ce plângerea a fost primită, procurorul are trei zile pentru a obține informațiile necesare, iar poliția trebuie să acționeze în consecință pentru a executa rapid toate acuzațiile. Este de asemenea extins timpul de depunere a plângerii, care durează de la 6 și până la 12 luni în unele cazuri.

Ca noutate este introdusă infracțiunea de „Distribuire ilicită a imaginilor sau clipurilor sexuale explicite” care prevede că orice persoană care trimite, transmite, vinde, publică sau difuzează imagini și înregistrări video cu conținut de acest fel, fără consimțământul persoanei în cauză, poate fi pedepsită cu închisoare de la un an la șase ani și cu amendă de la 5.000 la 15.000 de euro.

O altă nouă infracțiune pedepsită de Codul Penal este cea a mutilării feței care se va pedepsi cu  închisoare de la 8 la 14 ani. Este inclusă în lege și interzicerea căsătoriilor sau a uniunilor civile prin constrângere.

„Codul Roșu” prevede, de asemenea, organizarea de cursuri de formare profesională a oamenilor legii în ceea ce privește prevenirea, dar și urmărirea penală a infracțiunilor în cauză.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Noul proiect de lege mărește sancțiunile prevăzute în prezent, precum cele de hărțuire  (stalking) care se va pedepsi cu un maxim de 6 ani și 6 luni de închisoare. Pentru cei care au primit interdicția de a se apropia de locurile frecventate de victime, judecătorii pot decide folosirea și de mijloace electronice, cum ar fi brățara electronică.

Din 2012 până astăzi peste 830 de femei au fost ucise în Italia de soți, logodnici, foști parteneri de viață, sau pur și simplu de bărbați violenți.