Italia, asociația Decebal & Traian: „Uniți în cuget și-n simțiri – să nu uităm nicicând limba română”

Asociația „DECEBAL & TRAIAN”, a cărei presedinte este Elena Ciobanu, a fost înființată
în decembrie 2016 de un grup de persoane care aveau şi au în comun un viu interes pentru
menținerea, amplierea şi valorizarea patrimoniului cultural românesc, în scopul unei continuități generaționale şi a unei integrări solide în societatea care ne găzduiește.

În mod specific, obiectivul acesteia este acela de a realiza activități socio-culturale,
educațional-formative şi informative prin promovarea valorilor etice, a centralității persoanei, a solidarietății, a participării active in sinergie cu diferitele realități teritoriale locale.

Implementarea unui curs de limba română pentru copiii români rezidenți în zonă a fost
obiectivul său principal chiar de la înființare. Suntem orgolioşi că proiectul „Uniți în cuget și-n simțiri – să nu uităm nicicând limba română”- chintesența acestui vis – un curs de limba română dedicat copiilor între 5-15 ani, a fost aprobat și finanțat de Ministerul Românilor de Pretutindeni căruia noi, toți românii din zonă care am aderat cu bucurie la inițiativă, îi suntem profund recunoscători.

Şi de această dată, în semn de prețuire pentru inițiativa asociației, Primăria din Alcamo este partener oficial aşa cum a fost pentru toate evenimentele culturale prezentate, oferind un suport concret în realizarea proiectului, punând la dispoziție sala de curs.

Cele 300 de ore prevăzute în proiect cuprind lecții de limba română, istorie şi geografie pentru grupa mică (formată din copii cu vârsta cuprinsă între 5-10 ani) şi pentru grupa mare (tineri cu vârsta cuprinsă între 11-15 ani) iar pentru copiii/tinerii care nu au cunoştințe de limba originară proprie sau a părinților, sunt prevăzute doar lecții de limba română.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Profesorii care vor preda materiile sus-citate, resurse umane rezidente în zonă (absolvenți de varii facultăți din România), sunt Gabriela Tărăboi, Marcela Ciocan şi Claudia Antonela
Machonici.

„Uniți în cuget și-n simțiri – să nu uităm nicicând limba română” se va desfăşura în perioada 1 iunie – 30 noiembrie la „Cittadella dei Giovani” în localitatea Alcamo (Provincia Trapani).

În data de 1 iunie 2019, ore 11, va avea loc inaugurarea cursului.

Invitați:
– Reprezentanți ai Ministerului Românilor de Pretutindeni;
– Doamna Carmen Liliana Iacob şi domnul Ion Iacob – Consuli în cadrul Consulatului
României la Catania sau reprezentanți al acestuia;
– Primarul din localitatea Alcamo, Domenico Surdi;
-Lorella Di Giovanni, responsabilul departamentului de cultură din cadrul primăriei din Alcamo;
– ًalte oficialități locale.

Italia, asociația Decebal & Traian: „Uniți în cuget și-n simțiri – să nu uităm nicicând limba română”