Italia: Atenție la SMS-urile primite de la „Poste Italiane”. Înșelătoria prin care vi se pot fura datele bancare

Înșelătoria are ca scop furtul datelor de pe cardul bancar al persoanelor care cad în această capcană. Acestea primesc un SMS pe telefon cu un link pe care sunt invitați să-l acceseze pentru a nu le fi blocat accesul la utilitățile poștale. Odată accesat link-ul, li se cere să introducă datele de pe cardul bancar, precum și alte date care dau răufăcătorilor cibernetici posibilitatea de a efectua operațiuni în conturile curente ale victimelor.

Potrivit  ziarului La Repubblica, foarte multe persoane rezidente în Italia au semnalat faptul că au primit un SMS pe telefon în care li se cerea să actualizeze datele la „noul sistem Psd2” pentru a nu le fi „blocat accesul la utilitățile poștale”. Mesajul a provocat panică, mai ales în rândul persoanelor care au deschis un cont bancar la Banco Posta, de aceea mulți au accesat link-ul din SMS și au fost redirecționați pe o pagină web care, cu excepția adresei URL, era identică în totalitate cu cea a platformei Poste Italiane. Pe această pagină li se cerea utilizatorilor să introducă datele cardului bancar și alte date de acces.

Nu s-a făcut public încă numărul persoanelor care au căzut în această capcană până astăzi, însă instituția italiană avertizează cetățenii că este posibil să primească un SMS care pare a veni din partea Poste Italiane, conține un link spre un site web „sicurezza-clienti.com”, dar care este de fapt o tentativă de furt a datelor bancare. Instituția are de asemenea o pagină web disponibilă unde explică în detaliu cum ne putem apăra de astfel de înșelătorii, atât prin SMS, cât și prin email sau alte căi de comunicare. Pagina poate fi accesată aici.

Tot în aceste zile, relatează și Oggi Treviso, pe rețelele de socializare au apărut semnalări în legătură cu alt tip de înșelătorie, de această dată însă fiind vorba de o escrocherie legată de contravenții pentru încălcarea regulilor rutiere.

O femeie din localitatea Caerano di San Marco, provincia Treviso, a primit prin poștă un plic de culoare verde pe care scria „Atti giudiziari”, iar în interior a găsit o amendă pentru încălcarea codului rutier, fiind trecut și numărul de înmatriculare a mașinii ei. Ceva nu a convins-o însă pe femeie și a decis să ceară sfaturi pe rețelele de socializare, descoperind astfel că este vorba despre o înșelătorie și în acest caz și că multe alte persoane au primit același plic verde.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI