Italia: Atenție, se primesc email-uri false de la „INPS” prin care vi se pot fura date personale importante

O româncă din Italia ne-a sesizat duminică, 2 august, o încercare frauduloasă din partea unei adrese de email cu denumirea „INPS”, care îi cerea să actualizeze datele personale pentru a putea primi bonusul de 600 de euro. Numai că românca respectivă nu a făcut nicio cerere în acest sens la Institutul Național de Protecție Socială și a înțeles imediat că este vorba de o înșelătorie.

Marcela Marchidan a primit un email sâmbătă, 1 august 2020, prin care era înștiințată că un bonus în valoare de 600 de euro ar urma să fie virat în contul ei personal de către INPS, dar mai întâi femeia era invitată să-și actualizeze datele personale. „Te sfătuim să-ți actualizezi cât mai repede informațiile, altfel viramentul nu va mai avea loc”, o amenințau așa-zișii reprezentanți „INPS” în emailul primit.

Marcela ne-a contactat și ne-a mărturisit că ea nu a făcut nicio cerere la INPS pentru a primi bonusul respectiv, fiind lesne de înțeles că era victima unei tentative de fraudă cibernetică. „Trebuie să avertizăm cât mai multă lume pentru a nu cădea în capcana acestor escroci”, ne-a propus femeia română.

Înșelătoria de acest tip are în general ca scop furtul datelor de pe cardul bancar.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Destinatarii primesc un email cu un link pe care sunt invitați să-l acceseze pentru a primi suma de bani din partea INPS. Odată accesat link-ul, li se cere să introducă datele de pe cardul bancar, precum și alte date care dau răufăcătorilor cibernetici posibilitatea de a efectua operațiuni în conturile curente ale victimelor.

Se numesc email-uri de tip phishing și Institutul Național de Previdență Socială (cel real) avertiza recent utilizatorii despre acest nou tip de fraudă:

„INPS își avertizează utilizatorii că se încearcă un nou tip de înșelătorie prin intermediul unor email-uri unde vi se cer datele cardului de credit. Motivul invocat este că numărul cardului de credit ar fi necesar pentru a obține plata bonusului de 600 de euro. Rugăm toți utilizatorii să ignore aceste e-mailurile care invită să dați clic pe un link pentru a obține plata bonusului de 600 de euro din partea INPS.

Vă reamintim că INPS nu trimite niciodată email-uri care conțin link-uri și că toate informațiile referitoare la serviciile INPS pot fi consultate doar accesând site-ul www.inps.it.”