Italia: autoritățile cer localnicilor să închidă ferestrele! Alertă smog în nordul țării

Smogul a atins niveluri alarmante în nordul Italiei în ultimele zile, determinând municipalitatea din Torino să ceară locuitorilor să închidă ușile și ferestrele, să rămână în interior și să evite activitățile sportive, informează lastampa.it.

Miercuri a fost înregistrată în oraș o concentrație de particule fine de 114 micrograme pe metru cub, mai mult decât dublul valorii maxime, stabilită la 50 micrograme.

Considerând situația ca fiind „critică”, ministrul adjunct pentru mediu Alberto Unia le-a cerut „în special persoanelor mai în vârstă, copiilor și celor care suferă de patologii cardiorespiratorii” să „rămână cât mai mult posibil în locuri închise, evitând să deschidă ușile și ferestrele”.

„Activitățile fizice intense și prelungite în aer liber” sunt descurajate, iar cei care trebuie să meargă pe jos sau pe bicicletă sunt îndemnați să „facă acest lucru cât mai puțin timp posibil și departe de străzile aglomerate”.

Orașul a limitat, de asemenea, circulația celor mai poluante vehicule diesel.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Măsuri similare privind vehiculele au fost luate și în alte orașe, în special în Milano, unde concentrația de particule fine s-a ridicat joi la 90 de micrograme pe metru cub.

Astfel de niveluri de smog sunt înregistrate de obicei în decembrie și ianuarie în nordul Italiei, care prin geografia sa favorizează menținerea particulelor iar situația neobișnuită din zilele acestea a fost favorizată în special de absența precipitațiilor.