Italia: badantele acuzate de incompetență, „asistații ajung la spital cu infecții și hemoragii tocmai pentru că nu beneficiază de o asistență calificată”

După un total între cele care beneficiază de un contract de muncă și cele care acceptă un loc de muncă la negru, în Italia se înregistrează un număr de 830.000 de îngrijitoare față de 650.000 care reprezintă asistentele sanitare. Italienii preferă îngrijitoarele, chiar dacă nu beneficiază de nici o calificare în domeniul asistenței personale, mai ales când este necesar ca acestea să locuiască la domiciliul angajatorului.

În fiecare an, familiile italiene plătesc un total de 7 miliarde de euro pentru a ajuta persoanele în vârstă sau care nu sunt autosuficiente la domiciliul lor, dar spre deosebire de trecut, se bazează din ce în ce mai mult pe categoria „badantelor” al cărui număr a întrecut acum pe cel al asistentelor medicale.

Statistica întocmită recent de asociația angajatorilor casnici din Italia „Domina” arată că este înregistrat un număr de  380.000 de îngrijitoare care lucrează în casele italiene cu un contract de muncă înregistrat. La care se adaugă cele care lucrează la negru, până la un total de 830.000 față de 650.000 de asistenți medicali. Îngrijitoarele sunt în mare parte femei care vin din România și Ucraina, fără nici o calificare în domeniu și care administrează asistaților medicamente chiar dacă nu sunt – decât într-un procent foarte mic – absolvente a unei școli cu profil medical.

În acest sens, Colegiul infirmierelor din Italia a depus o plângere cu privire la lipsa de experiență și incompetența de lucru a badantelor străine, reclamând că, adesea, vârstnicii asistați ajung la serviciul medical de urgență cu infecții și hemoragii tocmai pentru că nu beneficiază de o asistență calificată, relatează italyjournal.it.

Dar angajatorii preferă îngrijitoarele din mai multe motive: potrivit acelorași statistici, 83% dintre îngrijitoare sunt și menajere făcând curățenie în casele asistaților iar 42% se ocupă și de cumpărături.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

După cum a calculat în 2016 Biroul General de Contabilitate a Statului, cei 910.000 de bătrâni – dacă ar fi asistați în structuri sociale și de către personal calificat – ar costa 17 miliarde de euro. În aceste condiții, doar jumătate dintre persoanele în vârstă din Italia cu pensie ar putea beneficia numai de 5 ore de asistență în fiecare săptămână,  și una din zece dintre persoanele pensionate și-ar putea permite o infirmieră lângă ea în fiecare zi. Acestea din urmă sunt date ale Fundației Moressa. De aceea, foarte des, membri familiei persoanei care are nevoie de asistență apelează la serviciile unei badante straniere sau au chiar ei grijă de cei dragi. Mai mult decât bunătate, necesitate!

Distribuie acest articol