Italia a blocat accesul persoanelor care provin din 7 state și zone după ce s-a descoperit o nouă variantă mutantă de coronavirus

Oamenii de știință au anunțat că au depistat o variantă super-mutantă de coronavirus, denumită B.1.1.529, care ar putea eluda răspunsul imunitar. Noua tulpină a fost identificată marți, 23 noiembrie, în Africa de Sud. Drept pentru care, Italia a hotărât închiderea frontierelor pentru cetățenii care provin din această țară și alte state africane vecine.

Ministrul Sănătății, Roberto Speranza, a anunțat pe pagina oficială de Facebook:

„Am semnat o nouă ordonanță care interzice intrarea în Italia pentru oricine a fost în Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia, Eswatini în ultimele 14 zile.
Oamenii noștri de știință lucrează din greu pentru a studia noua variantă B.1.1.529. Între timp luăm măsuri de maximă precauție.”

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că „monitorizează îndeaproape” varianta raportată și este așteptată astăzi, vineri, 26 noiembrie,  o reuniune tehnică pentru a stabili dacă B.1.1.529 ar trebui să fie desemnată drept variantă de „interes” sau de „îngrijorare.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Noua tulpină prezintă „un număr extrem de mare” de mutații, iar proteina spike arată diferit de versiunea luată în considerare atunci când au fost concepute vaccinurile. Cele mai recente date, prezentate joi de oamenii de știință sud-africani, au arătat că varianta pare să fie, totodată, și mai transmisibilă.

Israelul și Marea Britanie au anunțat deja primele măsuri de restricționare a călătoriilor: plasează pe lista roșie Africa de Sud și țările învecinate, interzicând practic călătoriile în și din aceste țări. Este luată în calcul și o eventuală suspendare a zborurilor.