Italia, bolnavul Europei din punct de vedere economic. Afacerile italiene se mută în alte țări

Italia, a treia economie ca mărime din zona euro, după Germania și Franța, rămâne „bolnavul Europei”, iar acest lucru acutizează cel mai dureros efect al problemelor economice: distrugerea de locuri de muncă.

Antreprenorii italieni răspund anemiei din economie şi incertitudinilor politice mutând în străinătate o parte din producţie, afirmă zf.ro.

Rata şomajului din Italia depăşeşte 10%

Povestea anului trecut din perspectiva italiană este dominată de măsuri de relaxare fiscală, de creşterea costurilor de împrumut pentru guvern şi de o luptă serioasă cu Comisia Europeană. Aceste lucruri au erodat încrederea şi investiţiile şi au făcut ca Italia să rămână economia cu cea mai slabă creştere din zona euro. Persistenţa incertitudinilor politice este o problemă, executivii din nord fiind îngrijoraţi de diferenţele dintre cele două partide din coaliţia de guvernare: Liga Nordului şi Mişcarea Cinci Stele, dominantă în sud. Liga Nordului insistă cu o propunere de închidere a magazinelor duminica şi în timpul sărbătorilor, în pofida opoziţiei din partea retailerilor şi comercianţilor, îngrijoraţi că vor rămâne astfel în dezavantaj faţă de site-urile de comerţ online.

Planul a fost anunţat iniţial când cele două partide au venit la putere, în iunie, însă acestea au renunţat la el din cauza opoziţiei acerbe din partea companiilor. Comerţul de duminică reprezintă până la 20% din vânzările totale, potrivit unui studiu realizat de Bain pentru Confimprese, un grup de lobby pentru sectorul comercial.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Noul guvern de la Roma a redus vârsta de pensionare şi vrea să introducă un nou instrument de sprijin social pentru persoanele sărace

Companiilor nu le plac aceste schimbări. Ele vor taxe mai mici şi mai multă acţiune pentru dezvoltarea infrastructurii. Italia ocupă locul 17 în Europa, în spatele Germaniei și Franţei, în clasamentul competitivităţii realizat de Forumul Economic Mondial. PIB-ul italian încă este sub maximul de dinainte de marea criză. Toate celelalte economii majore şi-au revenit şi au depăşit acest prag.

Gianpietro Benedetti, preşedintele producătorului de oţel Danieli & C Officine Meccaniche, spune că Italia rămâne în urmă şi că „pierde cursa în faţa unor naţiuni precum Cehia şi Polonia, care au forţă de muncă şi taxe mai mici”. Benedetti nu este singurul cu astfel de îngrijorări. Enrico Carraro, preşedintele producătorului de tractoare Carraro, apreciază că „sectorul nostru manufacturier este în continuare mai puţin eficient şi productiv decât cele ale altor state”.

Matteo Zoppas, şeful organizaţiei de lobby pentru business Confindustria, spune că executivii italieni ar trebui să fie foarte prudenţi în ceea ce priveşte perspectivele. Italia a avut o revenire care a încetat rapid şi care a făcut ca „puţine companii mari să o ducă bine şi ca majoritatea IMM-urilor să se chinuie”, crede Zoppas. El deţine producătorul de ape minerale Acqua Minerale San Benedetto, o afacere de familie. „Intrăm într-o perioadă dificilă.“

Companiile sunt prevăzătoare. Ca mulţi executivi de pe scena corporate din Italia, Federico Visentin încearcă să-şi facă meseria şi să-şi protejeze afacerea. Visentin conduce Mevis, producător de componente auto din metal cu sediul în nordul industrializat al Italiei. Antreprenorul nu-şi permite să se lase distras de luptele politice interne de la Roma şi ale Romei contra Comisiei Europene. Perspectivele economice globale se întunecă din ce în ce mai mult, iar cererea de pe una dintre cele mai mari pieţe ale companiei dă semne de slăbiciune.

„Nu ne rezumăm la a aştepta să treacă furtuna. Ne-am redus costurile fără reînnoirea contractelor temporare şi am mutat o parte şi mai mare din producţie la fabricile noastre din Slovacia şi China“, a explicat Visentin pentru Bloomberg.

Sursa: Ziarul Financiar