Italia, bonus de 200 de euro pentru benzină tuturor angajaților care fac naveta

Pe lângă înăsprirea controalelor și obligația de afișare a prețului mediu național la benzină și motorină pentru fiecare operator, printre măsurile decretului privind transparența prețurilor la carburanți aprobat în cadrul Consiliului de Miniștri din 10 ianuarie, se adaugă prelungirea a bonusului de benzină pentru tot anul 2023.

Este un bonus în valoare de 200 de euro pe care angajatorii îl oferă angajaților lor. Inițial, prelungirea fusese avută în vedere până la sfârșitul lunii martie, apoi perioada acordării indemnizației a fost prelungită până la 31 decembrie 2023. La 12 ianuarie, Consiliul de Miniștri a intervenit într-adevăr pentru aprobarea unor modificări la decretul-lege, deja soluționate în ședința de 10 ianuarie, referitor la transparența prețurilor la carburanți.

Regula stabilește că stimulentul economic nu se adaugă la suma venitului salariatului care îl primește.

Scopul este de a ajuta lucrătorii, în special navetiștii, cu un stimulent oferit la inițiativa companiilor private și a angajatorilor. Taxele, impozitele și contribuțiile nu se plătesc la bonusul de benzină, iar reducerea este deductibilă în scopuri Irpef și Ires fără a contribui la formarea venitului angajatului.

Este important de precizat că nu există obligația depunerii unei cereri, decizia cu privire la modul de acționare atât cu privire la oferirea bonusului, cât și la modul de selectare a beneficiarilor revine companiei. Mai mult, și Agenția de Venituri (Agenzia delle Entrate) a precizat că nu este necesară depunerea vreunei cereri. În cazul în care angajatul este selectat, acesta va primi automat stimulentul.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În cazul în care o companie decide să se alăture inițiativei guvernamentale și să ofere unora sau tuturor angajaților săi bonusul de 200 de euro pe benzină, angajatorul poate beneficia de două modalități de plată diferite:

1) ca beneficii suplimentare, deoarece limita de sumă pentru tichetele de benzină este stabilită la 258,23 EUR;
2) ca unul sau mai multe bonuri de combustibil.

Nu există cerințe sau limite de venit obligatorii de respectat tocmai pentru că este treaba și alegerea angajatorului să identifice un public de beneficiari, care poate varia de la un singur angajat până la întreaga forță de muncă, optând pentru criteriul care îl consideră mai adecvat.

Nici rolul pe care îl joacă fiecare lucrător nu este obligatoriu, astfel încât bonusul se adresează potențial tuturor celor care au un contract permanent, pe durată determinată, part-time, smart working, ucenici, stagiari sau lucrători de proiect.