Pizzer din Italia: „Caut personal, ofer contract de muncă, dar oamenii vor să lucreze la negru”

„Caut pizzer și casieră, dar când le spun că ofer contract de muncă refuză. Vor dă lucreze la negru”. Pare un paradox, dar pentru Fitore Krasniqi, 40 de ani, proprietarul pizzeriei take-away „Da Toni” de pe strada Castellana din Istrana (Veneto), aceasta este problema pe care o întâmpină în prezent, relatează Il Gazzettino.

În ultimele săptămâni a pus un anunț în vitrină. Unii oameni s-au prezentat la un scurt interviu, însă, cel puțin câțiva dintre ei au refuzat să semneze un contract obișnuit de muncă. Pe scurt, preferau să lucreze ilegal.

Fitore Krasniqi, 40 de ani, proprietarul pizzeriei take-away „Da Toni” de pe strada Castellana din Istrana (Veneto). Sursa foto: Il Gazzettino

Antreprenorul, de origini kosovare, care a sosit în Italia în urmă cu aproximativ 20 de ani și are deja o experiență îndelungată în domeniu, nu și-a ascuns nedumeririle și a distribuit pe rețelele de socializare problema cu care se confruntă:

„Până acum mai multe persoane au venit să dea o probă, dar când le-am cerut documentele ca să le fac contract de muncă, nimeni nu a acceptat și nu s-au mai prezentat.”

Pe Facebook părerile sunt împărțite. Unele persoane sunt de părere că oamenii nu vor să-și piardă Venitul de Cetățenie (ajutor social -n.r.), alții că probabil mai au un loc de muncă sau sunt chestiuni legate de taxe și ISEE (un instrument ce permite măsurarea situației economice a familiilor – declarație de venit), în baza căruia se acordă unele bonusuri de la stat.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Mi-au spus că în alte pizzerii au lucrat fără contract, dar la noi nu se procedează astfel”, a declarat Fitore Krasniqi. „Contractul îl protejează în primul rând pe muncitor și, în consecință, și pe angajator. Poate la început poți începe cu un contract pe durată determinată, să vezi cum merg lucrurile. Dar nu poate exista o cerere specifică de a lucra fără un contract.”

Despre cât plătește salariu afirmă că pentru postul de pizzer oferă 50 de euro pe seară, în general două ore sâmbăta și încă două ore duminica, iar casiera va primi 7 euro pe oră.

Pizzeria take-away „Da Toni” a fost inclusă în ultimii doi ani în registrul excelențelor italiene

Momentan are deja cinci angajați, dar dorește să își mărească numărul de personal.

„Îmi amintesc că atunci când am ajuns în Italia eram plătit cu 100 de euro pe săptămână într-o pizzerie. Și am făcut-o pentru a învăța meserie. Da, erau vremuri diferite și acum sunt eu cel care vrea să-i învețe pe oameni cum se lucrează în acest domeniu. Important este că o fac cu contract”, a concluzionat Fitore Krasniqi.

Distribuie acest articol