Italia: Ce este de făcut când angajatorul nu ți-a plătit regulat contribuțiile la INPS

Contribuţiile la sistemul de asigurări sociale în Italia

Cuantumul contribuţiilor sociale (pentru pensie, şomaj, maternitate, boală etc.) pe care le plătiţi în Italia diferă în funcţie de sectorul de activitate și tipul de activitate desfăşurat. Plata contribuţiilor sociale către stat se efectuează de către angajator care vă opreşte pe statul de plată procentele pe care trebuie să le plătiţi dumneavoastră ca angajat.

În domeniul agricol procentul de contribuţii sociale variază şi în funcţie de zona teritorială în care se desfăşoară activitatea agricolă respectivă.

Contribuțiile efectuate la INPS de către angajator permit lucrătorului să aibă acces la serviciile de asigurare şi pensionare mai jos enumerate, dacă îndeplineşte condiţiile cerute de lege.

Prestații în sarcina INPS, INAIL și S.S.N (Serviciul Sanitar Național) în urma contribuțiilor plătite:

  • Alocaţia familială;
  • Indemnizaţia de şomaj;
  • Indemnizaţia de maternitate;
  • Indemnizaţia antituberculoză;
  • Tratament balnear;
  • Pensie de invaliditate;
  • Pensie pentru incapacitate de muncă;
  • Pensie pentru limită de vârstă;
  • Pensie anticipată;
  • Pensie de urmaş.

Verificați întotdeauna situația privind contribuțiile dumneavoastră de asigurări sociale

Pentru a nu avea surprize neplăcute este indicat să verificați periodic situația privind contribuțiile dumneavoastră de asigurări sociale („estratto conto contributivo”) fie online, înregistrându-vă pe site-ul Institutului Național de Previdență Socială (INPS), fie adresându-vă INPS sau unui „Patronato-Caf”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În eventualitatea în care angajatorul dumneavoastră a omis să vă plătească contribuțiile de asigurări sociale, vă sfătuim să prezentați, în cel mai scurt timp posibil, o plângere la INPS, cu ajutorul unui birou „Patronato-Caf”.

Potrivit legislației în vigoare, contribuțiile de asigurări sociale pot fi recuperate retroactiv pentru o perioadă de maxim 5 ani, ce se calculează de la momentul depunerii la INPS a plângerii menționate mai sus.

Înregistrarea pe site-ul INPS prin activarea unui cod PIN personal

Fiecare lucrător care plăteşte contribuții la INPS, are dreptul să ceară gratuit un cod PIN de 16 cifre pe care îi va folosi în scop personal pentru orice dubiu, nedumerire sau elaborare de date, pe site-ul online al Institutului Național de Previdență Socială.

Puteți cere codul PIN online sau sunând la 803164.

Fie că vreţi să verificaţi dacă angajatorul şi-a făcut datoria şi v-a plătit trimestrial contribuțiile, (cerere de „estratto contributivo”), fie că vreţi să individuaţi o neregularitate în succesiunea plăţii de contribuții (de exemplu o perioadă în care deşi aţi lucrat regular nu reiese că aţi vărsat banii de contribuții, iar atunci este necesar un „aggiornamento estratto conto”), folosiţi PIN pentru a vă lămuri.

Primele 8 cifre vor ajunge prin SMS în curs de 48 ore, iar următoarele 8, care vor completa codul, vă vor ajunge în plic, direct acasă, în decursul a câtorva zile.