Italia: Ceremonia de dezvelire a plăcii dedicate lui Simion Bărnuțiu, la Universitatea din Pavia

O placă comemorativă, în memoria fruntașului revoluției de la 1848 din Transilvania, Simion Bărnuțiu, a fost amplasată în curtea Alessandro Volta a Universității din Pavia. Ceremonia de dezvelire a plăcii a avut loc marți, 4 decembrie 2019, în contextul celebrării Zilei Naționale a României.

La eveniment au participat ambasadorul României în Italia, George Bologan, inițiatorul acestui proiect, o delegație a Consiliului Județean Sălaj, care a finanțat placa comemorativă, condusă de președintele Tiberiu Marc, primarul orașului Pavia, Fabrizio Fracassi, reprezentantul Universității din Pavia, profesorul Giampaolo Azzoni, profesori, reprezentanți ai Bisericilor Ortodoxă și Greco-catolică, dar și membri ai comunității românești din Lombardia.

Ceremonia de dezvelire a plăcii dedicate lui Simion Bărnuțiu, la Universitatea din Pavia. Foto: Ambasada României în Italia

În discursul său, ambasadorul Bologan a mulțumit atât Consiliului Județean Sălaj, cât și Universității din Pavia pentru sprijinul oferit, subliniind totodată profilul de intelectual multidisciplinar pe care l-a avut Simion Bărnuțiu, teolog, filosof, jurist, lingvist, și rolul acestuia în deșteptarea națională a românilor ardeleni.

Ceremonia de dezvelire a plăcii dedicate lui Simion Bărnuțiu, la Universitatea din Pavia. Discursul ambasadorului George Bologan. Foto: Ambasada României în Italia

„Idealismul ce a caracterizat întreaga activitate a lui Simion Bărnuțiu ar trebui să anime și în zilele noastre eforturile celor care activează pentru construirea unei Europe unite, iar cuvintele sale de a ține cu poporul pentru a nu rătăci sunt un îndemn de actualitate pentru orice om politic interesat să aibă în centrul acțiunii sale valoarea omului și interpretarea corectă a așteptărilor și emoțiilor cetățenilor”, a declarat ambasadorul George Bologan, adăugând că nu putem avea o conștiință europeană autentică dacă nu recunoaștem adevărata valoare a celor care i-au pus bazele.

Ceremonia de dezvelire a plăcii dedicate lui Simion Bărnuțiu, la Universitatea din Pavia. primarul orașului Pavia, Fabrizio Fracassi și ambasadorul George Bologan. Foto: Ambasada României în Italia

Referindu-se la simbolul plăcii, ambasadorul a menționat că pentru orice tânăr student originar din România, care va trece prin dreptul ei, aceasta devine un motiv de mândrie națională și de responsabilizare pentru a contribui la rostul neamului românesc în lume, folosindu-și entuziasmul și curajul, deoarece amintirea și exemplul înaintașilor nu ne înlocuiesc carențele, ci ne stimulează pe toți la implicare și la a lua atitudine în ziua de azi.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Distribuie acest articol