Italia, concert cu Nicolae Furdui Iancu și Mioara Velicu de Ziua Națională a României

Asociația Villaggio Romeno marchează Ziua Națională a României pe data de 27 noiembrie 2022, printr-un Spectacol de excepție, cu intrare liberă, la care sunt invitați să participe sute de români din Roma și regiunea Lazio. 

Va fi un adevărat maraton al muzicii populare care se va desfășura pe toată durata după amiezii, începând cu ora 13:00, la Sala de Evenimente „Lo Zodiaco” – Via Nettunense 175 (Marino, lângă Roma).

Spectacolul, intitulat „Uniți sub Tricolor”, va fi prezentat de actorul Iulian Praja și avea ca invitați artiști de renume din România. O noutate absolută: pentru prima oară va veni să cânte în Italia îndrăgitul solist Nicolae Furdui Iancu, celebru pentru cel mai cunoscut cântec patriotic din ultimii ani, „Noi suntem români”!

Alături de el, vor urca pe scenă nume de răsunet ale folclorului romanesc, reprezentând regiunile istorice ale României. Astfel, ne vor încânta sufletele: Mioara Velicu (Moldova) Mihaela și Ciprian Istrate (Ardeal), Maria Ghinea (Oltenia),  Grupul instrumental „Crai nou”, de la Alba Iulia și Grupul instrumental „Ceterași de pe câmpie”. 

Soliștii din România se vor alterna pe scenă cu artiști români din Italia care și-au construit aici, departe de casă, o carieră de succes: Grupul Vocal ROMA-NIA, al românilor din Roma, coordonat de solista Mihaela Bolog, formația Făgărășenii. Atmosfera va fi întreținută, de asemenea, de Dj Giuliano și Dj Daniel. 

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pe 1 decembrie celebrăm Ziua Națională a României,  ziua în care ne amintim evenimentele desfășurate pe 1 decembrie 1918, la Alba Iulia când s-a împlinit idealul național al românilor, prin Marea Unire.

Ziua Națională e una din cele mai îndrăgite sărbători pentru mulți români stabiliți în diaspora. Doar în Italia trăiesc peste un milion de români, care mențin legătura cu patria prin folosirea limbii române în familie sau prin participarea la evenimente și sărbători tradiționale. 

În fiecare an, mii de conaționali din Italia sărbătoresc împreună, Ziua Națională, fiind organizate zeci de evenimente în principalele orașe ale Peninsulei. 

E o ocazie perfectă pentru a-l întâmpina cu drag în mijlocul românilor din Italia pe Nicolae Furdui Iancu, o „legendă vie a cântecului popular românesc”, cel care declara, într-un interviu pentru Formula As: „Majoritatea românilor emigrați sunt oameni realizați din punct de vedere material, dar sufletește suferă toți, trăiesc cu dorul de țară, de locurile natale. Faptul că plâng în sălile de spectacol înseamnă că nu sunt fericiți pe deplin. Am observat chiar ca sunt mai sensibili la cântecele mele naționale decât românii din țară, care și-au pierdut trăirile patriotice, așa cum se manifestau imediat după Revoluție”.

Evenimentul „UNIȚI SUB TRICOLOR” este susținut de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și se desfășoară sub Patronajul Ambasadei României în Italia și al Primăriei localității Albano Laziale. Parteneri din România: Asociația culturală „Pe Mureș și pe Târnavă”. Parteneri Media: Rotalianul, Rozoom Press, Radio România Târgu Mureș, TVR Târgu Mureș, Zi de Zi, Punctul. Sponsor: NG Lab.