Italia: Consilierul local care a discriminat o femeie romă, condamnat la o plată de 18.000 de euro

Alessio Di Giulio, consilier local la Primăria din Florența din partea partidului „Lega”, va trebui să plătească 18.000 de euro pentru incitare la ură rasială, după ce în septembrie anul trecut, în cadrul campaniei electorale, a filmat o femeie de etnie romă și i-a invitat pe alegători să voteze pentru partidul din care face parte spunând: „Votați cu noi și nu o veți mai vedea niciodată!”

Tribunalul din Florența l-a condamnat pe Alessio Di Giulio, consilier al Ligii din cartierul 3 din Florența, să plătească 18.000 de euro pentru incitarea la ură rasială.

Di Giulio publicase pe profilul său de Facebook, în septembrie anul trecut, un video-selfie în care a abordat o femeie de etnie romă care se afla pe străzile din centrul Florenței.

În timpul filmării, în care se vede clar fața femeii, el i-a invitat pe alegători: „Votați Lega pe 25 septembrie și nu o veți mai vedea niciodată”.

Femeia romă a salutat cu mâna, zâmbind, înainte să audă ce urma să spună. După derapajul politicianului, aceasta i-a răspuns:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Nu, nu spune asta! Nu îmi e teamă”. Cu toate acestea, Di Giulio a repetat ideea: „25 septembrie, votează Lega ca să nu mai fie la Florența”.

700-2023071493949

Di Giulio a repetat fraza de mai multe ori, zâmbind de parcă ar fi făcut pur și simplu o poză. „Votează Lega ca această femeie să nu mai fie în Florența”, a adăugat el înainte de a pleca, în timp ce femeia a răspuns „Nu mi-e frică”.

Un adevărat video anti-romi, pe care Curtea l-a condamnat pe baza articolului 604-bis din codul penal (instigarea la ură rasială). Consilierul a exercitat „propagandă și a susținut idei bazate pe superioritate sau ură rasială sau etnică sau, în orice caz, a instigat la acte de discriminare pe criterii rasiale sau etnice”, se arată în decretul penal.

După incident, femeia implicată a depus o plângere pentru defăimare agravată și pentru încălcarea vieții private.

Procesul a început și după o serie de reclamații făcute de asociații care se ocupă printre altele cu respectarea drepturilor omului precum Arci, Asgi, Cospe, Lunaria, Asociația Ucri, Asociația 21 Iulie.

Lorenzo Trucco, președintele Asgi, a spus că sentința „reprezintă o decizie deosebit de semnificativă care sancționează penal comportamentul ilegitim, demonstrând importanța luptei societății civile împotriva tuturor formelor de comportament bazate pe ură și discriminare etnică”.

După ce a publicat videoclipul, care a stârnit o controversă la nivel național, Di Giulio a încercat să se apere.

„Facebook a cenzurat videoclipul hazliu pe care l-am postat ieri, în urma căruia speram să nu văd mai multe cerșetori în Florența de vreme ce doamna în cauză ne-a urmărit din Piazza Signoria până la jumătatea drumului prin via Calzaiuoli, cerându-ne insistent bani după ce eu și prietena mea am servit un aperitiv în piață”, a scris el pe rețeaua de socializare.

Și a insistat, cerând să trebuie să discutăm despre „taberele abuzive de romi și oamenii obligați să ceară bani la semafoare sau pe stradă”. Drept concluzie, consilierul a transmis: „Oricine vrea să-i dea o notă de rasism înseamnă că nu mă cunoaște”.