Italia: Contractele în rândul badantelor în creștere, dar majoritatea sunt italience. Cele străine închise în casă de 2 luni

Măsurile restrictive impuse de guvernul italian pentru combaterea epidemiei de coronavirus au avut două efecte în rândul lucrătoarelor la negru din sectorul de asistență familială din Italia: unor menajere și badante, în mare parte italience, li s-a încheiat un contract de muncă; cele străine, în schimb, în special cele fără permise de ședere, sunt nevoite să trăiască baricadate în casă pentru a evita un control al forțelor de ordine pe stradă.

«Multe familii au „ales probabil să nu-și asume riscuri, deoarece îngrijitoarele (care lucrau la negru – n.r.) nu ar fi putut justifica părăsirea locuinței prin autocertificare din motive de necesitate ale persoanei îngrijite. În cazul în care îngrijitoarele ar fi fost oprite de forțele de ordine, controlul acestor autocertificări ar fi pus angajatorul în situația în care ar fi fost nevoit să răspundă în fața legii pentru încheierea unui raport de muncă la negru.” Așadar, au preferat să plătească taxele la stat, decât să aibă probleme legale. Pentru armata badantelor „fantomă” (termen folosit în general pentru îngrijitoarele străine care lucrează la negru – n.r.) fără permis de ședere, situația este și mai precară: de teama acestor verificări, timp de două luni, nu mai ies din casă nici măcar pentru a face cumpărături sau să meargă la farmacie, în unele cazuri fiind închise în casă chiar de familiile care le-au angajat.», scrie ziarul italian Il Giorno care îl citează pe Livio Lo Verso, directorul Observatorului pieței de muncă din Milano.

Tendința reiese dintr-o analiză a comunicărilor obligatorii de angajare efectuată de instituția menționată mai sus. Conform acestor date, în luna martie a acestui an, în plină criză, cele mai multe angajări din ultimii trei ani au fost înregistrate la Milano: 2.193 de noi contracte pentru lucrătorii casnici și îngrijitoare, cu o creștere de 3,2% față de aceeași lună a anului trecut, când au fost înregistrate 2.124 de contracte de muncă.

«O serie de factori care au dus la o creștere „anomală” a noilor contracte de muncă în sectorul domestic, uniforme pe teritoriul regional, într-un sector care a fost mereu marcat de locuri de muncă la negru. Creștere care se remarcă pe o piață a muncii paralizată, aproape toate sectoarele prezentând o tendință negativă», mai precizează sursa citată.

Distribuie acest articol