Italia: Contribuțiile plătite de angajatori la INPS pot fi verificate online de personalul casnic

Institutul Național de Protecție Socială (INPS) din Italia pune la dispozitia tuturor o platformă unde se pot verifica în timp real contribuțiile sociale plătite de angajator pentru munca prestată de angajată, în calitate de îngrijitoare, bonă sau menajeră.

Informațiile privind plata contribuțiilor la INPS le puteți verifica accesând linkul: https://serviziweb2.inps.it/PagamentiBollettiniLD/accessoUtente.do

Accesând link-ul de mai sus, puteți verifica dacă v-au fost plătite contribuțiile la INPS și vi le puteți tipări în caz că angajatorul nu v-a eliberat nicio chitanță pentru plata acestora, deoarece pot reprezenta o dovadă de care o să aveți nevoie la o viitoare pensie. Tot aici  aveți posibilitatea să verificați și rapoartele de muncă precedente cu data exactă a începerii raportului de muncă și data ultimei zile de lucru.

Pe aceeași platformă puteți vedea câte ore pe săptămână v-au fost declarate la INPS de către angajator și indicele de plată orară. Țin să menționez că în plata specificată este inclus și al 13-lea salariu.

Așadar, venitul total anual ar fi considerând formulele de calcul de la INPS:
(nr. de ore) x (prețul pe oră sau plata lunară) x 12 = Salariul Total Brut
Salariul Total Brut – Contribuția INPS = Salariul Total Net

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Aceasta ar fi cea mai simplă formulă de calcul a salariului anual. Pentru declarația de venit, 730, este necesar de luat în considerare salariul brut atunci când avem chitanțele de la INPS achitate, pentru că le vom putea detrage din venitul total. În caz că lipsesc aceste chitanțe, se ia în considerare salariul net, deoarece practic, acesta este salariul impozabil.

În cazul angajatorilor, de pe această platformă se pot imprima certificatele MAV pentru fiecare trimestru în parte. Tot aici aveți posibilitatea să faceți o schimbare în orele muncite, adică să adăugați ore suplimentare pentru luna care vă intereseaza sau să scădeți în caz ca lucrătoarea a avut un concediu de 2 luni din care 1 lună a fost în concediu fără plată.

Contribuțiile personalului casnic sunt plătite trimestrial de angajator  în următoarele condiții:

  • de la 1 la 10 aprilie, pentru primul trimestru;
  • de la 1 până la 10 iulie, pentru al doilea trimestru;
  • de la 1 până la 10 octombrie, pentru al treilea trimestru;
  • de la 1 până la 10 ianuarie, pentru al patrulea trimestru.

Plata contribuțiilor sociale trebuie efectuată la sfârșitul trimestrului în perioada indicată mai sus. Dacă ultima zi de plată coincide cu duminica sau cu o sărbătoare, se prelungește până a doua zi, fără sărbătoare. Pierderea, plata întârziată sau parțială, implică prin lege aplicarea sancțiunilor pecuniare de către INPS.

Țin să menționez, pentru cei care au un venit mai mare de 8.000 de euro anual, că sunt obligați să facă declarația de venit.

Pentru serviciile online puse la dispoziție de INPS aveți nevoie de un cod PIN:

Fiecare lucrător care munceşte regular şi plăteşte taxe la INPS are dreptul să ceară în mod gratuit un cod PIN de 16 cifre care îi va folosi pentru orice dubiu, nedumerire sau elaborare de date. Puteţi cere codul PIN personal online sau sunând la 803164, număr la care veţi fi ghidat de către responsabilii Call center. Fie că vreţi să verificaţi dacă „il datore di lavoro” şi-a făcut datoria şi v-a plătit trimestrul de taxe (cerere de „estratto contributivo”), fie că vreţi să individuaţi o neregularitate în succesiunea plăţii de contribuții plătite (de exemplu o perioadă în care, deşi aţi lucrat regular, nu reiese că aţi vărsat banii de taxe, iar atunci este necesar un „aggiornamento estratto conto”), folosiţi PIN pentru a vă lămuri. Primele 8 cifre vor ajunge prin SMS în curs de 48 ore, iar următoarele 8 care vor completa codul vă vor ajunge în plic, direct acasă (în câteva zile).

Galia Sava – Via Genzano, 6 Roma, Rm. Metro A, Colli Albani. Tel 0039/3881588870; E-mail: galiasava@gmail.com; Facebook: Studio Sava; Galia Sava

Galia Sava – Via Genzano, 6, Roma. Metro A, Colli Albani. Tel 0039/3881588870; E-mail: galiasava@gmail.com; Facebook: Studio Sava; Galia Sava